Ουσιαστική ελάφρυνση χρέους ζητεί ο Γκουρία του ΟΟΣΑ

Ουσιαστική ελάφρυνση χρέους ζητεί ο Γκουρία του ΟΟΣΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:37 Δημιουργία 19/06/18, 12:34

Ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή θα έπρεπε να είχε σημειωθεί νωρίτερα.

Ειδικότερα, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Γκουρία επεσήμανε ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους θα έπρεπε έχει γίνει πολύ νωρίτερα με την πλήρη στήριξη όλων των χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι τότε υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν ότι κινδυνεύουν οι τράπεζες που διακρατούσαν ελληνικό χρέος και επέλεξαν να τις προστατεύσουν, δανείζοντας στην Ελλάδα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων, για να ξεπληρώσει το χρέος της προς τις τράπεζες και το ιδιωτικό χρέος να μετατραπεί σε δημόσιο.

Ο γγ του ΟΟΣΑ χαρακτήρισε το χρέος, ως «ανελαστικό», εξηγώντας ότι ανήκει στο ΔΝΤ και στον ESM και δεν μπορεί να περικοπεί.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πλέον σε καλύτερη κατάσταση, καθώς θα επιτύχει ανάπτυξη 2% φέτος και 2,3% του χρόνου, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για «επώδυνες» μεταρρυθμίσεις, συμπλήρωσε ο ίδιος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν κλόνισαν την κυβέρνηση Τσίπρα και τον ελληνικό λαό και πέτυχαν την «αναμόρφωση» της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, ο Γκουρία υπογράμμισε ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία και παρ' όλο που δεν μπορεί να γίνει ονομαστική διαγραφή για πολιτικούς λόγους, είναι δυνατό να ληφθούν κάποια μέτρα, όπως η επέκταση των ωριμάνσεων και η μείωση των επιτοκίων, που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.

Αν σου άρεσε κάνε