Ημίμετρα στο τραπέζι του Eurogroup

Ημίμετρα στο τραπέζι του Eurogroup

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:05 Δημιουργία 20/06/18, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δηλώνει αισιόδοξη για τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, τονίζοντας ότι «θα καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα».

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι οι δανειστές θα αποφασίσουν… ημίμετρα τόσο για το χρέος όσο και για το κεφαλαιακό «μαξιλάρι».

Το μόνο σίγουρο, συνεπώς, είναι η σκληρή μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας.

Λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, μιλώντας στο Reuters, τόνισε ότι η Ελλάδα πιθανότατα να λάβει κεφάλαια έως και 15 δισ. ευρώ για τη σταθεροποίηση της οικονομίας μετά τη λήξη του προγράμματος, ώστε να μην είναι αναγκαία η έξοδος στις αγορές για δανεισμό.

Εκεί, όμως, που η γερμανική κυβέρνηση «στυλώνει τα πόδια» και λόγω εσωτερικών προβλημάτων, είναι στο θέμα της επιμήκυνσης πληρωμών. Η γερμανική πλευρά επιμένει σε τρία έτη, αν και πηγές από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι μπορεί τελικά να γίνει συμβιβασμός στα 7 χρόνια (το ΔΝΤ επιμένει σε 15ετία τουλάχιστον).

Με το φόβητρο της Ολομέλειας της γερμανικής Βουλής η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σολτς προσπαθούν να περιορίσουν στο ελάχιστο τις παραχωρήσεις προς την Ελλάδα ενόψει του Eurogroup.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από τη γερμανική πρωτεύουσα, η λύση που προωθείται κινείται στους εξής βασικούς άξονες: παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου μνημονίου ύψους 130 δις ευρώ από τον EFSF λόγω γερμανικών πιέσεων η επιμήκυνση «κλειδώνει» μάλλον στα 7 με 8 χρόνια), μαξιλαράκι ασφαλείας από τους αδιάθετους πόρους του τρίτου προγράμματος που αναμένεται να κινηθεί στα 15 δις ευρώ και επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα ύψους 4-5 δισ. Όσον αφορά το ΔΝΤ το Βερολίνο φαίνεται να έχει συμβιβαστεί πλέον απόλυτα με έναν αμιγώς συμβουλευτικό ρόλο του Ταμείου.

Τα περιορισμένα, υπό όρους και όχι αυτοματοποιημένα αυτά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε συνδυασμό με μια αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά της λύσης που προκρίνει η γερμανική κυβέρνηση, με στόχο να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο και πιθανές αντιδράσεις στο εσωτερικό..

Εκτιμάται πάντως ότι το προωθούμενο από τους Μέρκελ και Σολτς μείγμα δεν θα συναντήσει σοβαρές αντιστάσεις στη Βουλή. Τα περιορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους βρίσκουν σύμφωνα ακόμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, με εξαίρεση βέβαια το εθνολαϊκιστικό AfD.

Οι δε ρήτρες της αυστηρής εποπτείας προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση των συμπεφωνημένων και κυρίως να μην ακυρωθούν μεταρρυθμίσεις, ενισχύουν σαφέστατα το επιχείρημα της υπερψήφισης των μέτρων για το χρέος.

Το μόνο σίγουρο στην παρούσα φάση, ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, είναι ότι η μεταμνημονιακή επιτήρηση θα είναι σκληρή.

Αν σου άρεσε κάνε