Ρέγκλινγκ: Πρώτα η ανάλυση βιωσιμότητας, μετά τα μέτρα για το χρέος

Ρέγκλινγκ: Πρώτα η ανάλυση βιωσιμότητας, μετά τα μέτρα για το χρέος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:49 Δημιουργία 20/06/18, 13:43

«Πρώτα η ανάλυση βιωσιμότητας, μετά τα μέτρα για τι χρέος» είναι το μήνυμα που στέλνει στην Αθήνα ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ένα μόλις 24ωρο πριν το κρίσιμο Eurogroup και ενώ με βάση το κείμενο του σχεδίου της μεταμνημονιακής εποπτείας προκύπτουν αυστηρές ρήτρες όσον αφορά το «καυτό» ζήτημα της ελάφρυνσης.

«To Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα αποφασίσει τα κατάλληλα μέτρα ελάφρυνσής του, από αυτά που είχε διευκρινίσει πριν από δύο χρόνια», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Luxemburg Times.

Σχετικά με το είδος της ελάφρυνσης, ο ίδιος επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Το είδος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους διευκρινίσθηκε από το Eurogroup πριν από δύο χρόνια. Αναφέρθηκε πολύ καθαρά ποια είδη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι πιθανά. Επομένως, γνωρίζουμε ακριβώς το μενού που είναι διαθέσιμο και το Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας και στη συνέχεια θα αποφασίσει ποια μέτρα είναι κατάλληλα υπό αυτές τις συνθήκες. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει λάβει μεγάλη ελάφρυνση χρέους στο παρελθόν. Και αυτό ωφελεί ήδη πολύ τον ελληνικό προϋπολογισμό σήμερα. Επομένως, το ερώτημα είναι πόσο περισσότερη χρειάζεται. Σίγουρα όχι «κούρεμα», αλλά πιθανόν κάποια μέτρα για να υπάρχει και πιο μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα».

Ερωτηθείς, αν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του αυριανού Eurogroup όσον αφορά την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ESM, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών ενίσχυσης της Ευρωζώνης, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Θεωρώ ότι η δυναμική επιταχύνθηκε πάλι τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά είναι πολύ δύσκολο να κάνεις πρόβλεψη. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθούν κάποια αποτελέσματα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές προτιμήσεις από τις χώρες. Θεωρώ ότι όλοι συμφωνούν πως ο ESM θα παίξει έναν ισχυρότερο ρόλο στο μέλλον, αλλά είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς σήμερα τι σημαίνει αυτό σχετικά με κάθε μία από τις διαφορετικές απόψεις που συζητούνται».

Αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε τη γνωστή «γραμμή», ότι θα εμπλέκεται και σε μελλοντικά προγράμματα του ESM, «αλλά πιθανόν όχι τόσο σημαντικά, όπως στα πρώτα χρόνια της κρίσης».

Αν σου άρεσε κάνε