Eurogroup: Το «καρότο» των 4 δισ. των δανειστών για το χρέος

Eurogroup: Το «καρότο» των 4 δισ. των δανειστών για το χρέος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:46 Δημιουργία 21/06/18, 07:37
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Λιτά θα είναι τα «δώρα» των δανειστών προς την Αθήνα όσον αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, τα οποία αναμένεται να αποφασιστούν στο σημερινό Eurogroup. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα υπάρξει αναβολή πληρωμών στα δάνεια του EFSF για 7 έτη και επιμήκυνση κατά 5 χρόνια.

Επίσης, η πολυπόθητη ελάφρυνση θα συνδεθεί με τον όρο ότι οι κυβερνήσεις θα υλοποιούν τις μεταρρυθμίσεις, ενώ το «καρότο» θα είναι η ετήσια εκταμίευση δόσεων από τα κέρδη, που έβγαλαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.

Για τα κέρδη αυτά, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, έχει δοθεί η υπόσχεση ότι θα μεταβιβαστούν στην Ελλάδα.

Μετά τον Αύγουστο η χώρα θα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία συνεχή «μάχη» για την ανάκτηση της αξιοπιστίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ – το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη. Είναι υπέρογκο, για να διασωθεί. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι πιστωτές δηλώνουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο, διαφορετικά οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα το επισημάνουν.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα πιεστικό, καθώς η πρόσφατη πολιτική κρίση στην Ιταλία έδειξε ότι τα προβλήματα του ευρώ δεν έχουν τελειώσει.

Με την Ιταλία να σχηματίζει μια νέα κυβέρνηση κατά του ευρώ τον περασμένο μήνα, οι επενδυτές τιμωρούσαν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα επιλέξουν να στηρίξουν μία έξοδο με έναν συνδυασμό: 1) ενός ενισχυμένου «μαξιλαριού» ρευστότητας (από τα 15 δισ. ευρώ που εκτιμάται σήμερα στα περίπου 25 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σχεδόν μέχρι το 2020) και 2) μίας μερικής επαναγοράς των δανείων του ΔΝΤ και των τίτλων που κατέχει η ΕΚΤ μέχρι το 2023 (ονομαστικές αποσβέσεις ύψους 20 δισ. ευρώ, μοιρασμένες χονδρικά 50-50 μεταξύ των δύο).

Στο τραπέζι του Eurogroup είναι οι εξής επιλογές:

Επέκταση ωριμάνσεων: Το προηγούμενο καλοκαίρι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να εξετάσουν επέκταση έως και 15 ετών των ωριμάνσεων των δανείων από τον ESM για το ποσόν των 96,4 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των διμερών δανείων και των δανείων του τρέχοντος προγράμματος.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ ζητεί επέκταση 15 ετών, ωστόσο η Γερμανία πιέζει για παρατάσεις έως τριών ετών, με το επιχείρημα πως δεν χρειάζεται προς το παρόν κάτι περισσότερο, προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Πάντως, αξιωματούχοι της ευρωζώνης εκτιμούν ότι τελικά τα έτη της παράτασης θα «απαντούν» σε μονοψήφιο αριθμό, λίγο κάτω του δέκα.

Κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ: Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης διακρατούν 12,8 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους σε ομόλογα, τα κέρδη των οποίων αναδιανέμονται στις χώρες της ευρωζώνης. Για τα κέρδη αυτά, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, έχει δοθεί η υπόσχεση ότι θα μεταβιβαστούν στην Ελλάδα.
Το ποσό αυτό πιθανότατα θα μοιραστεί σε ετήσιες εκταμιεύσεις και θα είναι το «καρότο» που θα χρησιμοποιήσουν οι πιστωτές για να διασφαλίσουν την παραμονή της Ελλάδας στην οδό των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Εξαγορά δανείων του ΔΝΤ: Μέχρι τη λήξη του προγράμματος θα έχουν μείνει αδιάθετα 27,4 δισ. του τρέχοντος προγράμματος.
Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα φθηνά δάνεια, για να εξοφλήσει νωρίτερα ορισμένα από τα ακριβότερα, όπως δάνεια ύψους 10,4 δισ. του ΔΝΤ 12,8 δισ. της ΕΚΤ και 52,9 δισ. διμερών δανείων.
Αν σου άρεσε κάνε