Χρέος: Όφελος μόλις 12 δισ. ενώ το ΔΝΤ ζητούσε 100 δισ. !

Χρέος: Όφελος μόλις 12 δισ. ενώ το ΔΝΤ ζητούσε 100 δισ. !

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:32 Δημιουργία 22/06/18, 08:14
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Για το αν οι αποφάσεις του Eurogroup αποτελούν «νίκη» για την Ελλάδα, ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο, αρκεί να συγκριθεί το όφελος των μέτρων που ελήφθησαν με το όφελος της αναδιάρθρωσης που ζητούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε πως με τα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους, που αποφασίστηκαν, η Ελλάδα εξοικονομεί περί τα 12 δισ. ευρώ ετησίως από τόκους ανά έτος, για τα επόμενα έτη.

Ως μέτρο σύγκρισης επισημαίνεται ότι το Ταμείο ζητούσε το όφελος της αναδιάρθρωσης να φθάσει τα 80 με 100 δισ. ευρώ!

Η διαφορά είναι αρκετά αρκετά μεγάλη και ενδεικτική της αξίας των μέτρων ως προς τη ρύθμιση του χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παρούσες αξίες τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που είχαν χορηγηθεί πριν ενάμιση χρόνο, ωφέλησαν την Ελλάδα έως 10 δισ.

Οι επιφυλάξεις της Λαγκάρντ

Αν και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόνισε ότι το πακέτο μέτρων διαφυλάσσει τη βιωσιμότητά του χρέους, εντούτοις η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες της όσον αφορά το «μέτωπο» αυτό.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η κυρία Λαγκάρντ επεσήμανε πως αν και το ΔΝΤ έχει «πίστη» ως προς τη βιωσιμότητα, ωστόσο οι ασάφειες των μέτρων μακροπρόθεσμα αποτελούν πρόβλημα. Η ίδια συμπλήρωσε, πάντως, πως οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι προσηλωμένοι στη λήψη επιπλέον μέτρων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η συμφωνία

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Λουξεμβούργο αποτελεί απλά... έναν συμβιβασμό μεταξύ της 10ετούς επιμήκυνσης και ενός λογικού κεφαλαιακού μαξιλαριού, cash buffer 24,1 δισ. συν τα 6,2 δισ. της Ελλάδος, συνολικά 30,3 δισ.

Η Ελλάδα επιμηκύνει κατά 10 χρόνια τη διαδικασία αποπληρωμής των ομολόγων του EFSF, λαμβάνει 10ετή περίοδο χάριτος και δόση ύψους 15 δισ. ευρώ, ως κεφαλαιακό μαξιλάρι εκ των οποίων τα 3,3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Οι ρυθμίσεις για το χρέος δίνουν απλώς μία «ανάσα» στη χώρα, ειδικά από τη στιγμή που δεν επιβεβαιώθηκε το γερμανικό σενάριο για επιμήκυνση κατά 5 χρόνια, ωστόσο επί της ουσίας δεν αλλάζουν το προφίλ του χρέους, άρα δεν μειώνεται και το ρίσκο.

Μπορεί να μετατίθενται οι χρόνοι αποπληρωμής, όμως το χρέος συνεχίζει να βρίσκεται στα…ύψη!

Το cash buffer μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τουλάχιστον για 22 μήνες, όμως το ζητούμενο είναι η οικονομία της χώρας να επιστρέψει στην κανονικότητα και να βγει σύντομα στις αγορές με λογικά επιτόκια, έστω και για μικρά ποσά.

Συμβιβασμός

Την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα και οι Ευρωπαίοι δανειστές κάνουν λόγο για ιστορική συμφωνία, οι FT επισημαίνουν πως η λύση ως προς το ελληνικό ζήτημα δεν είναι δραστική.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης απέρριψαν μία μακρόπνοη συμφωνία ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, ενώ προσυπέγραψαν την επιμήκυνση της αποπληρωμής δανείων ύψους 100 δισ. ευρώ κατά μία δεκαετία.

Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, πρόκειται για ένα ευαίσθητο συμβιβασμό μεταξύ των πιστωτριών χωρών της Ελλάδας και κυρίως μεταξύ Γερμανίας - Γαλλίας.

Η συμφωνία θα αφήσει την Ελλάδα με ελάχιστες αποπληρωμές μέχρι το 2030 για τα 228 δισ. ευρώ, που οφείλει στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

Οι υπουργοί στο Eurogroup εξέφρασαν την επιθυμία να επεκταθούν οι προθεσμίες λήξης παλαιότερων ελληνικών δανείων ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ. Οι εταίροι, πάντως, δεσμεύονται πως θα επανεξετάσουν την βιωσιμότητα του χρέους το 2032, όταν θα τελειώνει η περίοδος χάριτος, και εάν απαιτηθεί, θα λάβουν περαιτέρω δράσεις.

Το «καρότο» της επιστροφής των κερδών από τα ομόλογα

Η Αθήνα θα λάβει επιπλέον τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, που διακρατούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες των 19 κρατών μελών της Ευρωζώνης. Τα χρήματα, που υπολογίζονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, θα εκταμιεύονται σε εξαμηνιαίες δόσεις έως το 2022.

Το «καρότο» της επιστροφής των κερδών από τα ομόλογα θα συνοδευτεί από «μαστίγιο», καθώς η εκάστοτε δόση θα αποδεσμεύεται με προϋπόθεση τη συνεχή υλοποίηση κύριων μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά.

Ο έλεγχος θα γίνεται στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας», που θα εφαρμοστεί κατά τη μεταμνημονιακή εποχή και η οποία αναμένεται να προβλέπει επισκέψεις των θεσμών ανά τρίμηνο.

Αν σου άρεσε κάνε