Κυβέρνηση και αγορές αναμένουν το ΔΝΤ

Κυβέρνηση και αγορές αναμένουν το ΔΝΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:55 Δημιουργία 28/06/18, 07:43
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

TAGS

Τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, μετά το eurogroup, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχοντας δίπλα της τον Επίτροπο Μοσκοβισί, δεν άνοιξε τα χαρτιά της για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η Λαγκάρντ με ωραιοποιήσεις του τύπου «το χρέος είναι βραχυπρόθεσμα βιώσιμο αλλά μακροπρόθεσμα έχουμε ενδοιασμούς», εντάσσεται και αυτή στην ομάδα εκείνων, που αμφισβητούν τα μέτρα ελάφρυνσης.

Την ίδια ώρα, ο Μάριο Ντράγκι με την άχρωμη ανακοίνωσή του πέρασε το μήνυμα ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας δεν έχει επιλυθεί.

Το ΔΝΤ θα συντάξει τη δική του ανάλυση στην οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το χρέος θα χαρακτηρίζεται μακροπρόθεσμα μη βιώσιμο, παρά την απόφαση του Eurogroup, που βελτιώνει τη δυνατότητα εξυπηρέτησής του.

Στην ουσία, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο με όρους βραχυπρόθεσμους, βιώσιμο με όρους μεσοπρόθεσμους, έως και τα 2032 και μη βιώσιμο με όρους μακροπρόθεσμους.

Η έκθεση του Ταμείου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς τα μέσα Ιουλίου, ενώ στα τέλη του επομένου μήνα αναμένεται και η έκθεση της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Με… «σύμμαχο» την έκθεση του ΔΝΤ και σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βγει στις αγορές, με στόχο να αντλήσει 3 δισ. ευρώ, εκδίδοντας 5ετές ομόλογο.

Οι αγορές περιμένουν την έκθεση της Ουάσινγκτον, για να πάρουν θέση ως προς χρέος.

Η HSBC σε χθεσινή της έκθεση, τονίζει πως η απόφαση του πρόσφατου Eurogroup για το χρέος δεν είναι αρκετή, ώστε το ΔΝΤ να δώσει τη «σφραγίδα» ανάλυσης της βιωσιμότητας, επικαλούμενη τις επιφυλάξεις της Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τη μακροπρόθεσμη εικόνα του χρέους.

Η HSBC χτυπάει «καμπανάκι» ότι η άρνηση του Ταμείου να υπογράψει τη… μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα μπορεί να περιορίσει τη βραχυπρόθεσμη δυναμική σε ό,τι αφορά την επενδυτική εμπιστοσύνη, τις μεγάλες αναβαθμίσεις οίκων αξιολόγησης και την πιθανότητα διεύρυνσης της επενδυτικής βάσης. Μπορεί, επίσης, να περιορίσει το εύρος πιθανής μείωσης των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα βραχυπρόθεσμα, δημιουργώντας κάποια αβεβαιότητα για το πόσο χρέος θα μπορούσε να εκδώσει ο ΟΔΔΗΧ τους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ μπορεί να μην συμμετέχει στο πρόγραμμα, πλην όμως θα έχει ισχυρό ρόλο και στην μεταμνημονιακή εποχή, παρακολουθώντας στενά τις μεταρρυθμίσεις και τις δεσμεύσεις, που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας μέχρι το 2022. Πρόκειται, πάντως, για θετικό σημάδι για τις αγορές.

Αν σου άρεσε κάνε