Το ΔΝΤ είναι εδώ και «παγώνει» τις κυβερνητικές παροχές

Το ΔΝΤ είναι εδώ και «παγώνει» τις κυβερνητικές παροχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:15 Δημιουργία 29/06/18, 08:08
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

O Νίκος Φίλης κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, προέτρεψε την κυβέρνηση να μην μειώσει τις συντάξεις και το αφορολόγητο, αφού όπως ο ίδιος είπε, «το ΔΝΤ πλέον δεν υπάρχει στο κάδρο».

Κάτι ανάλογο υποστηρίζουν και άλλα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά μάλλον… «χαϊδεύουν αυτιά».

Το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με νέο δάνειο, αλλά θα αναλάβει ενισχυμένη εποπτεία μέχρι το 2022, ώστε να εξασφαλίσει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Θα συμμετέχει στην ομάδα εποπτείας της Ελλάδας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, που έχουν συμφωνηθεί.

Μάλιστα, πριν ακόμη δημιουργηθεί ο κανονισμός της εποπτείας, το ΔΝΤ εμμέσως πλην σαφώς βάζει «πάγο» στις παροχές, που τάζει η κυβέρνηση.

Δημοσιοποίησε ειδική μελέτη για τον περίφημο δημοσιονομικό χώρο, όρο που τελευταία χρησιμοποιεί κατά κόρον ο Αλέξης Τσίπρας, την οποία συνδέει με τη συζήτηση που έχουν ανοίξει πρωθυπουργός και κυβέρνηση για ελαφρύνσεις και παροχές.

Η γενική κατεύθυνση που δίνει το Ταμείου, είναι ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να αξιοποιείται για την τόνωση των αναπτυξιακών δυναμικών, για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων από τη γήρανση του πληθυσμού, ακόμα και για τη δημιουργία «μαξιλαριών». Ωστόσο, πουθενά δεν υπάρχει αναφορά σε μέτρα ή δράσεις επιδοματικού χαρακτήρα.

Παρότι το ΔΝΤ δεν συμμετείχε στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ο Όλαφ Σολτς, μιλώντας στην Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής, υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που θα συνεχίσει να έχει. «Το ΔΝΤ έχει συνεισφέρει 10 δισεκατομμύρια ευρώ δανειακής βοήθειας», δήλωσε. «Ακόμη όλοι είναι παρόντες και έτοιμοι να συνεισφέρουν», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας: «Γι' αυτό είναι το ΔΝΤ εδώ».

Στη συνέχεια, ο ίδιος ανέφερε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει επίσης στη συμφωνηθείσα εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος, σημειώνοντας: «Είμαστε επίσης ευγνώμονες για την τεχνογνωσία που θα παράσχει το ΔΝΤ σε αυτό το πλαίσιο».

Αν σου άρεσε κάνε