Η Γερμανία ενέκρινε τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα

Η Γερμανία ενέκρινε τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:45 Δημιουργία 29/06/18, 15:38

Σε ήπιους τόνους και με ευρεία πλειοψηφία, η γερμανική Βουλή (Μπούντεσταγκ) ενέκρινε την Παρασκευή τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα με την ολοκλήρωση του τρίτου δανειακού προγράμματος της Ελλάδας και στη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.

Όπως μεταφέρει η Deutsche Well, από τους 643 βουλευτές που συμμετείχαν στην ονομαστική ψηφοφορία, 410 ψήφισαν «Ναι», 226 «Όχι» και 7 επέλεξαν «Λευκό».

«Ναι» ψήφισαν όλοι οι βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Στους βουλευτές των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU καταμετρήθηκαν 211 υπέρ, 12 κατά και 11 λευκά. «Όχι» ψήφισαν όλοι οι βουλευτές του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke), του δεξιού λαϊκιστικού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και των Φιλελευθέρων (FDP). Πάντως, σε αντίθεση με τους έντονους διαξιφισμούς που χαρακτήριζαν προηγούμενες συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα, η σημερινή πραγματοποιήθηκε σε ήπιους τόνους από όλες τις πλευρές.

Αισιόδοξος ο Σολτς για την Ελλάδα

Μιλώντας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς επεσήμανε πως το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται «όπως έχει προγραμματιστεί» στις 20 Αυγούστου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει «να ξανασταθεί στα πόδια της». Όπως είπε, «η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Ο Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε τη βοήθεια που παρείχαν τα κράτη της Ευρωζώνης στην Ελλάδα «δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια. Αναφερόμενος στις ελαφρύνσεις που συμφωνήθηκαν, υπενθύμισε πως και η Γερμανία στο παρελθόν σε «δύσκολες καταστάσεις» είχε πετύχει επιμήκυνση του χρέους της και τις τελευταίες δόσεις τις επέστρεψε μόλις πρόσφατα.

Την ένσταση των Φιλελευθέρων ότι οι ελαφρύνσεις και το μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 15 δισ. ευρώ συνιστούν τέταρτο πρόγραμμα, ο κ. Σολτς την αντέκρουσε με το επιχείρημα ότι και στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας υπήρξαν αντίστοιχες ρυθμίσεις. Ερωτηθείς ακόμη για τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα με δικά του (οικονομικά) μέσα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τα προβλεπόμενα 1,6 δισ. ευρώ.

Με έμμεσο τρόπο λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος για θέματα Προϋπολογισμού των Χριστιανοδημοκρατών Έκαρντ Ρεμπέργκερ άφησε να εννοηθεί πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα θα σήμαινε και κούρεμα του ελληνικού χρέους, πράγμα που βρίσκεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις της γερμανικής Βουλής.

Αν σου άρεσε κάνε