Σαντορινιός: Μειωμένος ΦΠΑ και μεταφορικό ισοδύναμο για 5 νησιά από 1η Ιουλίου

Σαντορινιός: Μειωμένος ΦΠΑ και μεταφορικό ισοδύναμο για 5 νησιά από 1η Ιουλίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:37 Δημιουργία 30/06/18, 12:46

Η παράταση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ για τα πέντε νησιά του Αιγαίου θα ισχύσει παράλληλα με το μεταφορικό ισοδύναμο, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, μετά τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες.

«Η μάχη που έδωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία διεξήχθη με σκοπό τη διαμόρφωση μιας κοινής συμφωνίας για τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, εκτός των πολύ σημαντικών αποφάσεων για το προσφυγικό, απέφερε και τη παράταση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που φιλοξενούν πρόσφυγες, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσπάθειας των κατοίκων τους να αντιμετωπίσουν την εξελισσόμενη μεταναστευτική κρίση» αναφέρει ο κ. Σαντορινιανός.

Σημειώνει ότι μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις αλλά και την άμεση δημοσίευση σε ΦΕΚ της παράτασης των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ σε Κω, Λέρο, Σάμο, Χίο και Λέσβο «αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν «άφησε» τη μάχη του νησιωτικού ΦΠΑ, αλλά αντίθετα, συνεχώς προσπαθεί να οχυρώσει τα νησιά μας τόσο μέσω της συνέχισης ενός δίκαιου μέτρου, όσο και μέσα από την πρόσφατη νομοθέτηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου». Όπως αναφέρει το μέτρο «αγκαλιάζει όλα τα νησιά της χώρας, δίνοντάς τους ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας».

Τώρα που για πρώτη φορά νησιωτικές πολιτικές εφαρμόζονται πολυπεπίπεδα και συντονισμένα με στόχο την ανάταξη των νησιωτικών κοινωνιών και τώρα που για πρώτη φορά μια Κυβέρνηση επιτυγχάνει σε Ευρωπαϊκό και σε Εθνικό επίπεδο την προάσπιση των δικαιωμάτων των νησιών, αναφέρει ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «φαίνεται ακόμη πιο κενή περιεχομένου η ρητορική που είχε κλιμακωθεί το προηγούμενο διάστημα και μιλούσε για εγκατάλειψη των νησιωτών και για έλλειψη σχεδίου για τη νησιωτική Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό από τον Ιούλιο του 2018 θα εφαρμόζονται και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά και το ΜΙ σε 49 νησιά- αλλά κυρίως από 1/1/2019 που θα ενταχθούν σε αυτό όλα τα νησιά της χώρας. «Αυτό αποδεικνύει ότι όταν λέγαμε ότι το ένα μέτρο δεν αναιρεί το άλλο, κόντρα στα ψέματα της Αντιπολίτευσης, εμείς απλά λέγαμε την αλήθεια» καταλήγει.

Έως 31/12 το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου
Έως τα τέλη του χρόνου θα ισχύσει το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, που έχουν πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό από την προσφυγική κρίση, όπως προκύπτει από την σχετική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει μέχρι στιγμής, εάν θα εκδοθεί νέα απόφαση στα τέλη του έτους, που θα παρατείνει το καθεστώς και μετά τις 31 Δεκεμβρίου.

Χθες ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, όπου εξήγγειλε την απόφαση, ερωτηθείς για πόσο θα ισχύσει δήλωσε χαρακτηριστικά: «για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και για όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός. Θα διαρκέσουν και τα δύο πολύ και δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ».

Στη ΦΕΚ διαβάζει κανείς:
«Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4509/2017 (Α΄ 201), αντικαθίσταται ως εξής:

"4. Μέχρι 31.12.2018 για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά τα οποία, κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,
δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.

Αν σου άρεσε κάνε