Σε ισχύ από 6 Ιουλίου οι κινεζικοί δασμοί στα αμερικανικά προϊόντα

Σε ισχύ από 6 Ιουλίου οι κινεζικοί δασμοί στα αμερικανικά προϊόντα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:00 Δημιουργία 04/07/18, 10:52

Kινέζος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως εάν την ερχόμενη Παρασκευή οι ΗΠΑ θέσουν σε ισχύ πρόσθετους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές 34 δισ. δολαρίων, το Πεκίνο θα απαντήσει με δασμούς ανάλογου ύψους την ίδια ημέρα.

«Τα μέτρα μας θα είναι ισοδύναμα, και αυτό σημαίνει ότι εάν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν στις 6 Ιουλίου, ξεκινάμε και εμείς στις 6 Ιουλίου», δήλωσε η πηγή στο Reuters. «Η ώρα εφαρμογής για όλες τις πολιτικές αρχίζει τα μεσάνυχτα» συμπλήρωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κινεζική πλευρά θα έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα στην έναρξη ισχύος, εξαιτίας της διαφοράς ώρας.

Μένει να φανεί εάν η σύγκρουση θα συνεχιστεί έως τέλους. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να κλιμακώσει την εμπορική διαμάχη, με δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας έως 400 δισ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο ανταπαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 6 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες η Κίνα επιχειρεί να πείσει τους Ευρωπαίους να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο κατά των ΗΠΑ, με πιθανή προσφυγή στον ΠΟΕ, αλλά και με ένα μήνυμα καταδίκης των πολιτικών Τραμπ στην επικείμενη σινο-αμερικανική Σύνοδο, που θα λάβει χώρα στο Πεκίνο.

Η Ε.Ε. από την πλευρά της θέλει να αποφύγει την όξυνση και προσανατολίζεται σε άλλες λύσεις, όπως μία διεθνή συμφωνία με τους εξαγωγείς αυτοκινήτων.

Αν σου άρεσε κάνε