Αναζητούν επειγόντως… success story μέσω των αγορών

Αναζητούν επειγόντως… success story μέσω των αγορών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:34 Δημιουργία 05/07/18, 08:17
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Τα έργα που ανεβάζει η κυβέρνηση (Μακεδονικό, αποστασία, «καθαρή έξοδος») δεν κόβουν εισιτήρια και κατεβαίνουν γρήγορα ελλείψει θεατών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν επειγόντως κάποια επιτυχία και προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα, που θα διευκολύνει την έξοδο της χώρας στις αγορές, με στόχο να την εμφανίσουν ως επιτυχία, ως απόδειξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την κυβέρνηση.

Στα τέλη Ιουνίου η κυβέρνηση είχε πραγματοποιήσει παρουσιάσεις στο Λονδίνο σε διεθνείς επενδυτές, αλλά τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας δεν ενθουσίασαν.

Εκεί, κυβερνητικά στελέχη και κυρίως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είδαν παίχτες μεγάλων επενδυτικών οίκων, όπως:Bank ofAmerica - Merrill Lynch,BlackRockInvestment Management Ltd. J.P.Morgan, Morgan Stanley κ.λ.π).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύμβουλος της κυβέρνησης Rothschild ετοιμάζει Road show σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη για να «πείσει» τα funds να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.

Όμως, τους επενδυτές ανησυχεί το πολιτικό ρίσκο, που αυξάνεται στην χώρα μας και το οποίο όχι μόνο απειλεί την ομαλή έξοδο στις αγορές, αλλά μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για νέες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Ο περιορισμός της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η προειδοποίηση του υπουργού Άμυνας ότι οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση μόλις έρθει στη Βουλή η συμφωνία για τα Σκόπια και ο φόβος μήπως υπάρξουν πιέσεις για άμεσες παροχές, προβληματίζει τις αγορές.

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους ξένους επενδυτές για τη… σοβαρότητά της, θα πρέπει να σημειώσουμε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο περί συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, μηνύματα που είχαν ως αποδέκτες τους επενδυτές και τις αγορές.

«Χρειάζεται σήμερα μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, μια λελογισμένη επέκταση στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να παρέχουν υποσχέσεις για «εκπτώσεις» ( Κατρούγκαλος μόλις χθες δήλωνε ότι με νόμο θα καταργηθεί ο νόμος για τις μειώσεις στις συντάξεις), αποδυναμώνοντας το «μήνυμα» Τσίπρα.

Η ανταπόκριση των αγορών, το ασθενικό επενδυτικό ενδιαφέρον και ο κίνδυνος να εκπέμψει η Ελλάδα σήμα επιστροφής σε συνταγές χρεοκοπίας του παρελθόντος, έκαναν την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα δεδομένα. Τουλάχιστον αυτό προσπάθησε, μάλλον ανεπιτυχώς ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό.

Αν σου άρεσε κάνε