Βιώσιμο μακροπρόθεσμα το χρέος, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ

Βιώσιμο μακροπρόθεσμα το χρέος, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:52 Δημιουργία 05/07/18, 21:49

Σε μια πρώτη αποτίμηση των μέτρων του Eurogroup προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, εκτιμώντας ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που λήφθηκαν, διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Κάνοντας ένα διαχωρισμό ανάμεσα στα μέτρα του χρέους, ο ΟΔΔΗΧ σημειώνει ότι αυτά διακρίνονται σε:

  • Βραχυπρόθεσμα, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Eurogroup του Μαΐου του 2016
  • Μεσοπρόθεσμα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, εφόσον καταστεί αναγκαίο
  • Μακροπρόθεσμα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, εφόσον κριθεί απαραίτητο

Κατά τον ΟΔΔΗΧ, η δυναμική του χρέους είναι πλέον «ξεκάθαρα βιώσιμη», καθώς η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 128% του ΑΕΠ έως το 2032 -έναντι της πρότερης εκτίμησης για μείωση στο 134% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα περιοριστούν, κατά το ίδιο διάστημα, κατά 2,7% του ΑΕΠ και θα διαμορφωθούν στο 10,6% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.

Μάλιστα, για την περίοδο 2023-2060, αυτές (σ.σ. χρηματοδοτικές ανάγκες) αναμένεται να διατηρηθούν κάτω του 20%, γεγονός το οποίο αποτελεί «κλειδί» για τη βιωσιμότητα. Σημειώνεται ότι με βάση τις προηγούμενες εκτιμήσεις, το όριο του 20% θα παραβιαζόταν αρκετά νωρίτερα από το 2060.

«Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018, διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους» αποφαίνεται, εν κατακλείδι, ο Οργανισμός, ο οποίος εκτιμά ότι το συνολικό όφελος των νέων μέτρων θα αγγίξει το 30% του ΑΕΠ έως το 2060.

Αν σου άρεσε κάνε