Τσακαλώτος και Χουλιαράκης «ψαρεύουν» επενδυτές στις ΗΠΑ

Τσακαλώτος και Χουλιαράκης «ψαρεύουν» επενδυτές στις ΗΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:57 Δημιουργία 09/07/18, 13:53

Στις ΗΠΑ βρίσκονται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, όπου θα έχουν επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι επαφές θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη στις 9-10 Ιουλίου και στη Βοστώνη στις 11 του μηνός.

Η κυβέρνηση αναζητά επειγόντως κάποια επιτυχία και προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα που θα διευκολύνει την έξοδο της χώρας στις αγορές με στόχο να την εμφανίσει ως επιτυχία, ως εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την κυβέρνηση, τον δανεισμό από τις αγορές.

Στα τέλη Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση είχε πραγματοποιήσει παρουσιάσεις στο Λονδίνο σε διεθνείς επενδυτές αλλά τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας δεν ενθουσίασαν.

Στο Λονδίνο στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και κυρίως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης είδαν στελέχη μεγάλων επενδυτικών οίκων όπως:Bank of America - Merrill Lynch,BlackRock Investment Management Ltd. J.P. Morgan, Morgan Stanley κ.λ.π).

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες ο σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης Rothschild ετοιμάζει Road show σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη για να «πείσει» τα funds να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.

Όμως τους επενδυτές ανησυχεί το πολιτικό ρίσκο που αυξάνεται στην χώρα μας και το οποίο όχι μόνο απειλεί την ομαλή έξοδο στις αγορές, αλλά και μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο των οίκων αξιολόγησης για νέες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας.

Ο περιορισμός της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στους 152 βουλευτές, η προειδοποίηση του υπουργού Άμυνας ότι οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση μόλις έρθει στη Βουλή η συμφωνία για τα Σκόπια και ο φόβος μήπως υπάρξουν πιέσεις για άμεσες παροχές, προβληματίζει τις αγορές.

Στην προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης να πείσει τους ξένους επενδυτές για τη… σοβαρότητά της, θα πρέπει να σημειώσουμε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο περί συνετής δημοσιονομικής πολιτικής δηλώσεις που είχαν ως στόχο τους επενδυτές και τις αγορές.

«Χρειάζεται σήμερα μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, μια λελογισμένη επέκταση στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε