Ο Ντράγκι κλείνει το «παράθυρο» για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE

Ο Ντράγκι κλείνει το «παράθυρο» για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:23 Δημιουργία 09/07/18, 18:28

Αστερίσκους και προϋποθέσεις για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ έθεσε ο Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για την ευρωτράπεζα η ανάλυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, ο Ιταλός τραπεζίτης είπε πως η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο QE μετά το τέλος του προγράμματος μόνο αν έχει waiver. Ωστόσο όπως συμπλήρωσε «η τρέχουσα μετα-μνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία δεν εγγυάται την ύπαρξη waiver».

Ακόμη πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα εκπονήσει τη δική της ανεξάρτητη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα κάνει τη δική της αξιολόγηση για την διαχείριση του κινδύνου.

«Επί του παρόντος η Ελλάδα έχει waiver έτσι το λογικό ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: μετά από αυτά που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup με τα διάφορα μέτρα (για το χρέος), δεν μπορεί να ενταχθεί τώρα η Ελλάδα στο QE, ενώ το πρόγραμμα είναι ακόμη σε ισχύ; Το θέμα είναι ότι πριν κάνουμε την δική μας ανάλυση του χρέους (DSA) αναφορικά με αυτό το ερώτημα, πρέπει να περιμένουμε τις απαντήσεις από τα διάφορα κοινοβούλια τα οποία πρέπει να εγκρίνουν τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup και μετά πρέπει να περιμένουμε για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM την ερχόμενη Παρασκευή».

Αν σου άρεσε κάνε