ΕΚΤ: Μείωση κατά 600 εκατ. ευρώ του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

ΕΚΤ: Μείωση κατά 600 εκατ. ευρώ του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:37 Δημιουργία 12/07/18, 11:34

Κατά 600 εκατ. ευρώ, στα 10,3 δισ. ευρώ μείωσε περαιτέρω η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, μέσω του ELA.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, η μείωση του ανώτατου ορίου αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, χάρη στην εισροή καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το νέο όριο ισχύει έως και τις 26 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι από το Φεβρουάριο του 2015 οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονταν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας για τη χρηματοδότησή τους. Η εξάρτηση αυτή άρχισε να υποχωρεί μετά την επαναφορά του waiver για τη χρήση των ελληνικών ομολόγων ως εχέγγυων, τον Ιούνιο του 2016. Αυτή αποκατέστησε την πρόσβαση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στη χρηματοδότηση.

Στο τέλος Ιουνίου ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον ELA είχε ήδη περιοριστεί στα 7,3 δισ. ευρώ από 9,6 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου, ενώ και η απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ υποχώρησε στα 8,99 δισ. ευρώ από 11,3 δισ. ευρώ. Έτσι η συνολική εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ περιορίστηκε στα 16,2 δισ. ευρώ, από 20,9 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου.

Αν σου άρεσε κάνε