BBG: Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές ομολόγων

BBG: Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές ομολόγων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:51 Δημιουργία 12/07/18, 11:38

Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές ομολόγων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Καθώς τελειώνει το πρόγραμμα στήριξης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί δραματικά από το peak του 2012, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές εξετάζουν θετικά την προοπτική επιστροφής της στις αγορές ομολόγων. Και στο κλίμα αυτό, το δημόσιο αλλά και οι επιχειρήσεις, δεν χάνουν χρόνο να εκμεταλλευτούν την περίσταση.

«Ακούγεται κάτι στην αγορά ομολόγων: Η Ελλάδα επιστρέφει» αναφέρει το δίκτυο οικονομικών ειδήσεων, προσθέτοντας ότι καθώς πλησιάζει η έξοδος από τα πολυετή μνημόνια, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί δραματικά σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του 2012.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «βρέθηκε σε περιοδεία προώθησης ανά τις χρηματοοικονομικές πρωτεύουσες του πλανήτη «εν μέσω φημολογίας ότι η Ελλάδα θα πουλήσει περισσότερα ομόλογα φέτος» αναφέρεται στο δημοσίευμα και υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ, ο μεγαλύτερος εταιρικός δανειολήπτης, έχει προσελκύσει προσφορές άνω των 1,5 δισ. ευρώ για την πώληση ομολόγων τετραετούς διάρκειας ύψους 350 εκατ. ευρώ.

«Τα πράγματα φαίνονται πολύ καλύτερα για την χώρα, η οποία επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και χρειάστηκε να στηριχθεί σε ξένη βοήθεια ύψους 300 δισ. ευρώ από το 2010» σχολιάζει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι τώρα η χώρα εμφανίζει δημοσιονομικό πλεόνασμα, ενώ είδε πρόσφατα το αξιόχρεό της να αναβαθμίζεται από τον οίκο S&P Global στο B+.

«Αν και παραμένει χαμηλότερα της επενδυτικής διαβάθμισης, η αναβάθμιση σε συνδυασμό με τις αποδόσεις που εξακολουθούν να είναι οι υψηλότερες στην Ευρωζώνη, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ζήτηση σε μία νέα έκδοση ομολόγου» τονίζει.

«Θα έχει οπωσδήποτε ζήτηση, δεν υπάρχει αμφιβολία» τονίζει ο Σκοτ Τιλ, διαχειριστής κεφαλαίων της BlackRock, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg. «Οι επενδύσεις σε δολάρια είναι πολύ ακριβές και δεν υπάρχει τίποτα στην Ευρώπη, που μπορεί να προσφέρει τέτοια απόδοση», εξηγεί.

Από την πλευρά του ο Άντριου Τζάκσον, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Hermes Investment Management σχολιάζει πως παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν εμφανίζει χρηματοδοτικές ανάγκες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό να ανακαλύψει πώς η αγορά ομολόγων θα αποτιμήσει μία έκδοση. «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνει» εκτιμά.

Ο Ντιέγκο Φάρο της Greylock Capital Management- η οποία επενδύει σε υποτιμημένα, distressed, υψηλών αποδόσεων στοιχεία ενεργητικού- θα ήθελε να δει την Ελλάδα να προχωρεί στην έκδοση ομολόγων 20ετούς ή και 30ετούς διάρκειας. Ο Αλμπέρτο Γκάλο της Algebris Investments θεωρεί ότι και τα 10ετή εξακολουθούν να είναι υποτιμημένα.

Η Greylock Capital Management, που επενδύει σε υποτιμημένες ή υψηλών αποδόσεων μετοχές, θα επιθυμούσε η Ελλάδα να διαθέσει ομόλογα που θα λήγουν σε 20 με 30 χρόνια, σχολιάζει ο Ντιέγκο Φέρο.

Εντούτοις, η τρέχουσα αποχή της χώρας από τις αγορές ενδεχομένως να προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, ιδίως μετά την πρόσφατη αναταραχή στην αγορά των ιταλικών ομολόγων. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι ο κύκλος εργασιών στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά ανήλθε σε 331 εκατ. ευρώ τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας σημαντική υποχώρηση από τον Μάιο.

Μολονότι μία νέα έξοδος στις αγορές θα δώσει την ευκαιρία για επιστροφή της χώρας, εντούτοις αποτελεί σημαντική πρόκληση, σχολιάζει ο Σκοτ Τίελ της BlackRock Inc.

Αν σου άρεσε κάνε