Σολτς όπως Σόιμπλε…

Σολτς όπως Σόιμπλε…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:22 Δημιουργία 13/07/18, 07:17
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Σαν να μην πέρασε μία ημέρα, από την υπουργία Σόιμπλε, καθώς ο Όλαφ Σολτς, ο αντικαταστάτης του, κινείται στα χνάρια του.

Είναι ξεκάθαρο πως η Γερμανία θέλει να δώσει ένα μήνυμα ότι δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε έκπτωση ή να υπάρξει κάποια διευκόλυνση στην μεταπρογραμματική εποχή. Η πρόθεση της Ελλάδας για μη περικοπή των συντάξεων, οι πολλαπλές δηλώσεις γι' αυτό το θέμα, η ανακοίνωση-έκπληξη του Αλέξη Τσίπρα για μη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου φαίνεται πως προκάλεσαν την αντίδραση στο Βερολίνο.

Έτσι ήλθε το χθεσινό γερμανικό «καψόνι» με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς να μπλοκάρει την δόση των 15 δισ. ευρώ και δέσμευσε την ελληνική κυβέρνηση για την περικοπή 28 εκατ. ευρώ από τον αμυντικό προϋπολογισμό της, έτσι ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» από τη μη αύξηση του ΦΠΑ.

Προηγουμένως, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε ότι «είναι σημαντικό να τηρηθούν οι συμφωνίες, όποια κυβέρνηση και αν υπάρχει στην Ελλάδα».

Ισχυρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση για τη δυνατότητα που θα έχει να αλλάξει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές από την 21η Αυγούστου και μετά από την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου έστειλε η συνάντηση του Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, αναφέρθηκε εμμέσως στα περί μη περικοπών στις συντάξεις από την αρχή του 2019 καθώς και στη διατήρηση του καθεστώτος μειωμένης φορολογίας στα νησιά του Αιγαίου που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση για μετά από το Δεκέμβριο.

Ο Πορτογάλος αξιωματούχος ήταν σαφής: «Η τελευταία φάση του προγράμματος αφορά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, έτσι ώστε να βγει η Ελλάδα στις αγορές και είναι παρά πολύ σημαντικό να μην γίνει αλλαγή σε όσα συμφωνήθηκαν για τη μεταπρογραμματική περίοδο».

Ενισχυμένη εποπτεία και από το ΔΝΤ
Δύο Εκθέσεις το χρόνο, θα εκδίδει το ΔΝΤ για την Ελλάδα και τις επιδόσεις της, ενεργοποιώντας τη δική του διαδικασία μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το πώς ακριβώς θα γίνεται η διαδικασία επιτήρησης, ο εκπρόσωπος του Ταμείου έκανε λόγο για «ενισχυμένη επιτήρηση», συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για μια απολύτως κανονική διαδικασία, που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες με τις οποίες το ΔΝΤ έχει εκκρεμότητες, κοινώς έχει χορηγήσει χρηματοδοτική βοήθεια.

Η διαδικασία του Ταμείου θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά από τις 20 Αυγούστου.

Αν σου άρεσε κάνε