Ο εμπαιγμός των συνταξιούχων

Ο εμπαιγμός των συνταξιούχων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:22 Δημιουργία 19/07/18, 08:04
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Την ώρα που κυβερνητικοί παράγοντες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να εμπαίζουν τους συνταξιούχους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης με εγκύκλιό του αποκαλύπτει την αλήθεια που είναι η περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Εντολή για την εφαρμογή της ψηφισμένης διάταξης που προβλέπει τη μείωση των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) δίνει στα Ασφαλιστικά Ταμεία το υπουργείο Οικονομικών μέσω της εγκυκλίου για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι δαπάνες για χορήγηση συντάξεων τοποθετούνται στα 25,4 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή προβλέπει και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από 28,9 δις. ευρώ φέτος. Δηλαδή προβλέπεται μια μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης του δημοσίου κατά 3,23 δισ. ευρώ.

Μερικοί κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν να πλασάρουν νέο «παραμύθι» υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές θα αντισταθμιστούν με ισόποσα αντίμετρα. Υποστήριζαν ότι σε κάθε ευρώ που χάνεται, θα δίνεται ένα ευρώ, ως αντιστάθμισμα.

Κάτι που βεβαίως διαψεύδεται από στοιχεία που κατέθεσε η ίδια η κυβέρνηση στο νόμο «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων-Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022»,.

Συγκεκριμένα, οι περικοπές στις συντάξεις θα ανέλθουν μόνο για το 2019 στα 3,020 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα προστεθούν και τα 853 εκατ. ευρώ από την περικοπή-κατάργηση του ΕΚΑΣ για το ίδιο έτος, οι άμεσες περικοπές στις συντάξεις θα ανέλθουν στα 3,9 δισ. ευρώ.

Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί και επαναλάμβανε σε διάφορους τόνους ότι για το ίδιο έτος (2019) θα φέρει και «ισόποσα αντίμετρα», προκύπτει ότι αυτά ανέρχονται μόλις σε 1,190 δισ. ευρώ!

Οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως 3 (!) συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων συντάξεων και τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς των επικουρικών συντάξεων.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο), εκφράζουν απόγνωση, την ώρα που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%.

Με τα δύο πρώτα μνημόνια οι συντάξεις κόπηκαν κατά 7,4 δισ. επί ΣΥΡΙΖΑ κόπηκαν κατά 10 δισ.!

Αν σου άρεσε κάνε