Κύπρος και Ισπανία στέλνουν δυνάμεις στην Ελλάδα

Κύπρος και Ισπανία στέλνουν δυνάμεις στην Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:05 Δημιουργία 24/07/18, 09:14

Διεθνή βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε η Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει τη μάχη με την πύρινη λαίλαπα.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος στην Κομισιόν Χρήστος Στυλιανίδης με ανάρτησή του στο Twitter, ο Μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί για λογαριασμό της Ελλάδας. Ο ίδιος κάλεσε τα κράτη-μέλη να παράσχουν το ταχύτερο δυνατό βοήθεια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, Κύπρος και Ισπανία στέλνουν δυνάμεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε πως ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Γιούνκερ, ο οποίος τον κάλεσε «με μεγάλη ανησυχία» από την Ουάσιγκτον.

«Μεγάλο "ευχαριστώ" στην Κύπρο και στην Ισπανία για την άμεση κινητοποίηση ομάδων πυροσβεστών, διασωστών, πυροσβεστικών οχημάτων και αεροπλάνων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για να βοηθήσουν την Ελλάδα στην καταπολέμηση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη», αναφέρει ο κ. Στυλιανίδης στο twitter.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε το πρωί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, στη διάρκεια της συνομιλίας ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Επιτροπής στην Ελλάδα και την πρόθεσή της να διαθέσει τα αναγκαία μέσα και πόρους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση από τις πυρκαγιές.

Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του αργά χθες, μετά την ενημέρωση που είχε από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εικόνα ασύμμετρου φαινομένου, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην Αττική ειναι «εκτός ελέγχου».

«Πρέπει να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται, καθώς υπάρχουν πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο» επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που προέχει δεν είναι οι περιουσίες, αλλά η ανθρώπινη ζωή».

Νωρίς το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής μετέβησαν οι υπουργοί Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Τόσκας και Δημήτρης Τζανακόπουλος, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής για το συντονισμό των επιχειρήσεων.

Αν σου άρεσε κάνε