Στουρνάρας: Οι αγορές θα μας γυρίσουν την πλάτη, αν οπισθοχωρήσουμε

Στουρνάρας: Οι αγορές θα μας γυρίσουν την πλάτη, αν οπισθοχωρήσουμε

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:46 Δημιουργία 31/07/18, 10:39

Σαφή προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην οπισθοχωρήσει ως προς τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί, αλλιώς οι αγορές θα γυρίσουν την πλάτη στην Ελλάδα, στέλνει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στους Financial Times.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, αν υπάρξει οπισθοχώρηση στο θέμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, θα μπορούσε να προκληθεί πλήγμα στην «εύθραυστη εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «οι αγορές κρατούν στάση αναμονής», περιμένοντας να δουν, αν η Ελλάδα θα τηρήσει τη δέσμευσή της για εφαρμογή επιπλέον μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής της ΤτΕ, «θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι η συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους που επετεύχθη στο Eurogroup του Ιουνίου θα είναι αρκετή για να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι ασφαλής επένδυση».

«Από τη στιγμή που θα είμαστε μόνοι μας, οι αγορές θα έχουν μια αυστηρή προσέγγιση. Θέλουν να δουν πώς θα συμπεριφερθούμε μετά τις 20 Αυγούστου», επισημαίνει ο ίδιος.

«Οι επενδυτές θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα των οικονομικών πολιτικών. Αν νιώθουν ότι υπαναχωρούμε, θα μας γυρίσουν την πλάτη. Αν νιώσουν ότι τιμούμε τις δεσμεύσεις, τότε θα μας δώσουν μια ευκαιρία», προσθέτει.

«Πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες θα πρέπει να επιδιώξουν πιο εντατικά την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων και να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές», υπογραμμίζει ο κ Στουρνάρας.

Εκφράζει, τέλος, την προσδοκία ότι «το πολιτικό σύστημα κατ' ελάχιστον αναμένεται να έχει μάθει από τα λάθη του και να μην τα επαναλάβει».

Αν σου άρεσε κάνε