Γερμανικά… καψόνια και μετά το μνημόνιο

Γερμανικά… καψόνια και μετά το μνημόνιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:24 Δημιουργία 02/08/18, 08:31
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η Ελλάδα θα εξακολουθεί και μετά τη λήξη του προγράμματος να παλεύει με τα γερμανικά… καψόνια, εάν δεν τηρεί τις υποσχέσεις που έχει αναλάβει.

Τελευταίο καψόνι ήταν η αναβολή της απόφασης για την αποδέσμευση της δόσης λόγω της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου αντί για αύξηση, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Όλα δείχνουν πως θα συνεχίσει να υπάρχει ένας γερμανικός κορσές για την Ελλάδα, ενώ εντύπωση προκάλεσε ότι συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Προϋπολογισμού στο Βερολίνο, προκειμένου να εγκρίνει την απελευθέρωση της δόσης των 15 δισ. ευρώ.

Παρότι η Αθήνα δεσμεύτηκε να καλύψει το κενό των 28 εκατομμυρίων ευρώ που δημιουργείται, με ισοδύναμα μέτρα, η Επιτροπή έκρινε ότι αυτό συνιστά αλλαγή στην Έκθεση Υλοποίησης για την πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, που είχε παρουσιάσει πριν μερικές εβδομάδες η γερμανική κυβέρνηση στη Βουλή.

Παρόλο που η επιμέρους αλλαγή στο συνολικό πρόγραμμα της Ελλάδας δεν θα έχει καμία επίπτωση στους συμφωνημένους τελικούς στόχους αναφορικά με τον κρατικό προϋπολογισμό, ο Όλαφ Σολτς έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει την Επιτροπή Προϋπολογισμού. Όχι τυχαία.

Μελλοντικά η επιτροπή θα αποφασίζει και για την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που αποφέρει η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και τα οποία προωθούνται στη συνέχεια στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, εν προκειμένω στην Bundesbank. Προϋπόθεση για τη συγκατάθεση της επιτροπής θα είναι, σύμφωνα με την απόφαση, η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Το παράδοξο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η επιτροπή θα ασχολούνταν ούτως ή άλλως με αυτές τις εκταμιεύσεις. Τα κέρδη της Bundesbank αποτυπώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Ό,τι έχει σχέση με αυτόν, απασχολεί την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Εξηγώντας την απόφαση στη Deutsche Welle σημαίνων κοινοβουλευτικός παράγοντας έκανε λόγο μια «συμβολική» απόφαση: κατά αυτό τον τρόπο οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων στην επιτροπή Προϋπολογισμού και κυρίως τα δύο χριστιανικά CDU και CSU ήθελαν να στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει και στο μέλλον να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Αν σου άρεσε κάνε