200 δισ. μας κόστισε  η… λαίλαπα της «πρώτης φοράς» Αριστερά

200 δισ. μας κόστισε η… λαίλαπα της «πρώτης φοράς» Αριστερά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:04 Δημιουργία 10/08/18, 08:16

Πόσο κόστισε στη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ; Ο Γιάννης Στουρνάρας προσδιόρισε τη ζημιά στα 86 δισ. ευρώ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ στα 100 δισ. ευρώ, ενώ ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ ανέβασε τον λογαριασμό στα 200 δισ. ευρώ. Δηλαδή ένα ολόκληρο ΑΕΠ και ακόμη περισσότερο.

Η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να πανηγυρίσει με φιέστες την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά η ανείπωτη εθνική τραγωδία στις φλόγες «έκαψε» την επικοινωνιακή πολιτική του Μεγάρου Μαξίμου.

Τρία χρόνια μετά και αφότου αποδέχθηκε όσα, πριν «ξόρκιζε», πειθαρχώντας στις απαιτήσεις των δανειστών, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδίαζε για τα τέλη του Αυγούστου γιορτές και πανηγύρια, ελπίζοντας να αποκομίσει πολιτικά κέρδη από τους πλέον ευκολόπιστους πολίτες.

Οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική καταστρέφουν το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από το μνημόνιο και χαλάνε τα σχέδια του πρωθυπουργού, να εξαργυρώσει πολιτικά το τέλος των προγραμμάτων διάσωση.

Όμως, για τη ζημιά που έχει προξενήσει στην ελληνική οικονομία η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν θα ακούσαμε ούτε θα ακούσουμε κουβέντα:

-Ζημία στο ΑΕΠ 2015 με 2016 κοντά στα 10 δισ. ευρώ.

-Ζημία από την φυγή καταθέσεων πάνω από 40 δισ. ευρώ.

-Ζημία από τα κόκκινα δάνεια περίπου 20 δισ. ευρώ.

- Ζημία κοντά στα 40 δισ. ευρώ από τις ανακεφαλαιοποιήσεις στις τράπεζες που θα μπορούσαν να μην γίνουν.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, η δήθεν αντιμνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε νέο μνημόνιο, υπογράφοντας δάνειο έως 86 δισ. ευρώ, για να καλύψει την κρίση που ξέσπασε δια χειρός Βαρουφάκη.

Υπολογισμός

Ένας τρόπος να αποτιμήσουμε το συνολικό κόστος είναι να αθροίσουμε το κόστος που πληρώνεται άμεσα και τη μεταβολή στα μελλοντικά εισοδήματα.

Οι εκτιμήσεις του 2014 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του ΔΝΤ ήταν ότι η ελληνική οικονομία αναμενόταν να αναπτυχθεί με ρυθμό γύρω στο 3% τα αμέσως επόμενα χρόνια. Την εκτίμηση αυτή συμμερίζονταν και οι περισσότερες τράπεζες και άλλοι οίκοι του εξωτερικού. Με τα γεγονότα που μεσολάβησαν, η μέση ανάπτυξη την επόμενη διετία ήταν μηδενική. Για τα επόμενα χρόνια οι ίδιοι οργανισμοί κάνουν ελαφρώς χαμηλότερες εκτιμήσεις απ' ό,τι το 2014. Για το μεσο-μακροπρόθεσμο διάστημα επίσης δίνουν, όσοι από αυτούς τους οργανισμούς κάνουν μεσο-μακροπρόθεσμες προβλέψεις, ελαφρά χαμηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης από ό,τι έδιναν το 2014.

Ας αγνοήσουμε αυτές τις διαφορές και ας υποθέσουμε ότι η οικονομία από το 2018 και μετά θα ακολουθήσει την πορεία που προβλεπόταν να ακολουθήσει από το 2015 και μετά. Το ξεκίνημα γίνεται με ΑΕΠ χαμηλότερο κατά λίγο περισσότερο από 10 δισ. ευρώ. Αυτή η απώλεια είναι μόνιμη. Δηλαδή το ΑΕΠ κάθε χρόνο μετά το 2016 θα είναι χαμηλότερο της αρχικής εκτίμησης κατά 10 δισ. επί τον προβλεπόμενο ρυθμό μεγέθυνσης. Ας αγνοήσουμε και την αύξηση του ποσού λόγω μεγέθυνσης της οικονομίας. Η προεξοφλημένη καθαρή παρούσα αξία αυτών των 10 δισ. στο διηνεκές είναι πολύ μεγάλη. Με προεξοφλητικό επιτόκιο 5% είναι περίπου 200 δισ. ευρώ, με 6% που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ για τις προεξοφλήσεις του είναι πάνω από 170 δισ. ευρώ.

Ως προς το άμεσο κόστος, η αξία των τραπεζικών μετοχών, τις μισές από τις οποίες διακατείχε το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ, έφτασε το 2014 τα 34 δισ. ευρώ και προτού αρχίσουν οι αναταραχές φαινόταν να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό. Το 2015, όταν έγινε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, η αξία τους ήταν κάτω από 1 δισ. ευρώ.

Το Νοέμβριο του 2015, στο τέλος της διακυβέρνησης Σαμαρά, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί (μαζί και η Τρόϊκα) προέβλεπαν για την επόμενη χρονιά (2015) ανάπτυξη 2.9%, για τη μεθεπόμενη χρονιά (2016) ανάπτυξη 3,7% και για τα επόμενα χρόνια (ως το 2020) ανάπτυξη κατά μέσον όρο γύρω στο 3,2%.

Συν ένα μικρό πληθωρισμό της τάξης του 1,3% μέχρι και το 2016.

Σύνολο ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ, 8% τουλάχιστον!

Αντί γι’ αυτό είχαμε μικρή υποχώρηση του ΑΕΠ στη διετία 2015-16 της τάξης του 0,6%...

Η διαφορά για το 2015 φτάνει τα 6 δισεκατομμύρια σε χαμένο ΑΕΠ.

Και για το 2016 ξεπερνά τα 14 δισεκατομμύρια σε χαμένο ΑΕΠ.

Η διαφορά για τα δύο χρόνια μαζί ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια!

Η ανάπτυξη φέρνει έσοδα από μόνη της, χωρίς αύξηση φορολογικών συντελεστών.

Η αύξηση του ΑΕΠ εξασφάλιζε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% το 2016!

Στα τέλη του 2015 οι αρχικές απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα 1,6 δισεκατομμύρια έπεσαν περίπου στα 900 εκατομμύρια. Και τόσα είχε ήδη δεσμευτεί να πάρει η κυβέρνηση Σαμαρά (στο email Χαρδούβελη).

Αλλά δεν πρόλαβε! Ήλθε να διαπραγματευθεί στη συνέχεια ο… Βαρουφάκης …

Με τον Τσίπρα χρειάστηκαν πρόσθετα μέτρα λιτότητας (κυρίως φόροι) της τάξης των 9,2 δισεκατομμυρίων, για να καλυφθούν πολύ μικρότερα πλεονάσματα το 2015 και το 2016, έναντι 0,9 επί Σαμαρά.

Και να μη ξεχάσουμε ασφαλώς τα 40 δισεκατομμύρια τουλάχιστον που έφυγαν από τις τράπεζες σε εκροή καταθέσεων. Και τα έχασε η Ελληνική οικονομία.

Αυτή η ζημιά δεν οφείλεται στην «κρίση» γενικότερα και τα μνημόνια. Οφείλεται στον Τσίπρα και στην πολιτική του!

Αποκλειστικά.

Δεν περιλαμβάνει και πολλά άλλα, όπως την κατακόρυφη αύξηση των ΝPL’s, δηλαδή των μη εξυπηρετουμένων δανείων που συνέβη την τελευταία διετία, ενώ είχαν αρχίσει να μειώνονται τους του τελευταίους μήνες επί Σαμαρά.

Το συνολικό μας χρέος φτάνει τα 340 δισεκατομμύρια περίπου κι αυτός μόνο σε δύο χρόνια μας κόστισε περίπου 200 δισεκατομμύρια! Επί πλέον

Ενώ ο Σαμαράς σε δυόμιση χρόνια είχε μειώσει το χρέος κατά 120 δισεκατομμύρια.

Αν σου άρεσε κάνε