Κάνουν επικοινωνιακό «παιχνίδι» με την ανεργία και το... κοινωνικό πρόσημο

Κάνουν επικοινωνιακό «παιχνίδι» με την ανεργία και το... κοινωνικό πρόσημο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:33 Δημιουργία 10/08/18, 12:25

Τη στιγμή που η επικοινωνιακή πολιτική για τη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια «κάηκε» στις φλόγες, η κυβέρνηση στρέφεται στο «μέτωπο» της οικονομίας, για να βρει το αφήγημα, με το οποίο θα γυρίσει την ατζέντα από τη δυσμενή συγκυρία, που διαμορφώθηκε στη «σκιά» της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος σε νέες δηλώσεις του έκανε success story με τη μείωση της ανεργίας το Μάιο - το ποσοστό κατήλθε του ψυχολογικού ορίου 20% - τάζοντας παράλληλα μέτρα ανακούφισης για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, παίζοντας πάλι το «έργο» της αριστερής πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο.

«Η ανεργία είναι στα επίπεδα του 2012 πλέον και αυτό είναι στοιχείο που μπορεί να δώσει μία θετική ερμηνεία για την τάση της μείωσής της», δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Μπορούμε να καταλάβουμε όλοι πως ταχύτερα εκτοξεύεται η ανεργία από ό,τι καταπολεμάται. Θέλει καιρό να ρίξεις την ανεργία, ενώ με τα μέτρα της οικονομικής κατάρρευσης, που έφεραν τα μνημόνια, είχαμε ένα τεράστιο πρόβλημα ραγδαίας αύξησης της ανεργίας, η οποία έφτασε και ξεπερνούσε το 27% [...] Στο μεταξύ παρατηρούμε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 είχαμε διπλασιασμό των εξαγωγών και αυτό δείχνει μία τάση πολύ καλή, η οποία μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον, επομένως και για τη μείωση της ανεργίας, καθώς επιβεβαιώνεται ότι η πορεία της οικονομίας είναι όχι απλά ανθεκτική, είναι παραγωγική η απόδοση», τόνισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην πορεία του ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός επεσήμανε: «Η μείωση των ελλειμμάτων στον φορέα κοινωνικής ασφάλισης και η αύξηση των εσόδων δείχνει επίσης από τη σκοπιά αυτή τη σταθερότητα που αποκτά η οικονομία. Η κοινωνία χρειάζεται συνοχή, σταθερότητα και το αίσθημα της εξασφάλισης αξιοπρεπών όρων διαβίωσης και καθώς αυτό επιτυγχάνεται, μειώνεται και η ανάγκη χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης. Έφευγε ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής στην ενίσχυση των συντάξεων, διότι τα ελλείμματα θέριευαν διαρκώς. Η μεγάλη μείωση των συντάξεων που συνέβη στα μνημόνια δεν απέτρεψε την αύξηση των ελλειμμάτων, αντιθέτως τα ελλείμματα θέριευαν και είχαμε πάνω από 17,5% δημοσιονομική δαπάνη το 2015».

Σε ό,τι αφορά τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, ο υφυπουργός διευκρίνισε: «Θα πάρουμε πολλά μέτρα σχετικά με την απαλλαγή τους από οφειλές, οι οποίες είχαν συσσωρευτεί στην κοινωνική ασφάλιση αδίκως. Τα πρώτα μέτρα θα φανούν μέσα στον μήνα Σεπτέμβρη, γιατί θα βγουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τις οφειλές, που είχαν επιβληθεί με λάθος τρόπο από το παλιό σύστημα και είναι πάρα πολλές αυτές οι περιπτώσεις. Θα ανακουφιστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και θα πάρουμε και άλλα μέτρα, όσον αφορά τις οφειλές στο πλαίσιο του νέου σχήματος και των διατάξεων της κοινωνικής ασφάλισης, που προκύπτει από τον νόμο 4387/2016 -από τον υπάρχοντα νόμο που λειτουργεί ο ΕΦΚΑ- ώστε να εναρμονιστούν όλες οι λειτουργίες και του παρελθόντος με τα νέα δεδομένα».

«Δηλαδή», εξήγησε, «εκεί που κάποιοι κατέβαλαν οφειλές διπλές και τριπλές και δεν θα έπρεπε να είναι έτσι το σύστημα, θα απαλλαγούν και αυτό είναι που μελετάμε και θα βάλουμε σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα».

Αν σου άρεσε κάνε