Υπό την πλήρη εποπτεία των δανειστών η κυβέρνηση

Υπό την πλήρη εποπτεία των δανειστών η κυβέρνηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:04 Δημιουργία 27/08/18, 07:31

Για όσους ονειρεύονται ακόμη ότι η κυβέρνηση μας «ελευθέρωσε από τα δεσμά των μνημονίων» , στο τέλος του μήνα θα αντιληφθούν ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές αναλαμβάνουν και πάλι την πλήρη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας.

Στα τέλη της εβδομάδας πραγματοποιείται το EuroWorking Group. Οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών και βασικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης θα συναντηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια για να εξεταστούν τα πρώτα «μεταμνημονιακά βήματα» της Ελλάδας. Θ εξεταστεί η δημοσιονομική εικόνα του 2018 και τα πρώτα στοιχεία από το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.

Το EuroWorking Group είναι μόνο η αρχή.

Στις 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται το πρώτο μεταμνημονιακό Eurogroup, οπότε θα εξεταστεί η πορεία της οικονομίας καθώς και τυχόν διορθωτικές κινήσεις.

Στις 10 Σεπτεμβρίου η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα, με ελαφρώς διαφορετική σύνθεση. Στο «μικροσκόπιο» θα βρεθούν η πορεία της οικονομίας, τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα.

Λίγο πριν στις 8 με 9 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει τη ΔΕΘ, και η στάση του όσον αφορά την παροχολογία και το θέμα της μείωσης των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019 μπορεί να αποβεί κρίσιμη για τις σχέσεις Αθήνας- Βρυξελλών.

Την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή και στις 15 Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι καλούνται να εγκρίνουν, ή όχι, το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Το καλό σενάριο, θα είναι η έγκριση του σχεδίου, που θα εκπέμψει σήμα στις αγορές ότι ως χώρα τηρούμε τα συμφωνηθέντα.

Στις 5 Νοεμβρίου πραγματοποιείται το Eurogroup, και αν διαπιστωθεί δημοσιονομική χαλάρωση, αναμένεται να παρέμβουν δανειστές.

Η επιτήρηση των δανειστών που προβλέπει «ενισχυμένη εποπτεία για κράτη-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα» θα είναι ασφυκτική, ενώ οι δανειστές μπορούν να πιέζουν και από τη μη επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, εάν η Αθήνα δεν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ή πάει κόντρα στα συμφωνηθέντα και προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Η νέα εποχή μετά από την «έξοδο από τα μνημόνια» έχει λοιπόν στόχους, μέτρα επιτήρηση, αλλά δεν έχει πλέον φθηνή χρηματοδότηση, την ώρα που μάλιστα απέχουμε πολύ από το να αποκτήσουμε ουσιαστική πρόσβαση στις αγορές

Αν σου άρεσε κάνε