Έτινγκερ - Μοσκοβισί προειδοποιούν την Ιταλία για το χρέος

Έτινγκερ - Μοσκοβισί προειδοποιούν την Ιταλία για το χρέος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:00 Δημιουργία 31/08/18, 09:57

«Καμπανάκι» στην Ιταλία κρούουν Έτινγκερ και Μοσκοβισί για το υψηλό ποσοστό χρέους της χώρας.

Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, Γκίντερ Έτινγκερ τονίζει ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει στην αποπληρωμή του χρέους της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας σε γερμανικό μέσο, ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ε.Ε. πρέπει να διατηρήσει την αξιοπιστία της στους πιστωτές και στις αγορές και ως εκ τούτου δεν έχει πολλά περιθώρια σε ότι αφορά το επίπεδο του χρέους. Ο κ. Ετινγκερ εξέφρασε την ανησυχία του για την χώρα με το δεύτερο υψηλότερο χρέος μετά την Ελλάδα και προειδοποίησε ότι η εμπιστοσύνη των αγορών μπορεί να πληγεί αν η Ευρώπη αυξήσει το συνολικό της χρέος.

Παράλληλα, ο κ. Ετινγκερ υπογράμμισε ότι η Ενωση λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της την «απειλή της Ιταλίας να ασκήσει βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό σε περίπτωση που η Ε.Ε. δεν μοιραστεί το βάρος των νέων αφίξεων μεταναστών.». Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ιταλία, ως μέλος της ΕΕ, είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τα χρήματα που της αναλογούν, καθώς επωφελείται από τις επιδοτήσεις του μπλοκ.

Μάλιστα, ο κ. Ετινγκερ, σε χθεσινές του τοποθετήσεις επεσήμανε ότι αν μια χώρα μέλος αποφασίσει να μην καταβάλει την οικονομική της εισφορά στην Ένωση, τότε θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις. Δήλωση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ιταλού αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος κατηγόρησε τον Ευρωπαίο επίτροπο για υποκρισία.

«Οι δηλώσεις του (σ.σ. Γκίντερ Ετινγκερ) χαρακτηρίζονται ακόμη περισσότερο από υποκρισία διότι δεν ακούσαμε να πούνε κάτι για την υπόθεση του πλοίου Diciotti, και τώρα παρεμβαίνουν μόνον διότι κατάλαβαν ότι δεν θα τους δώσουμε πια χρήματα», είπε χαρακτηριστικά ο Ντι Μάιο, ενώ τόνισε ότι αν η Ιταλία δεχθεί κερδοσκοπική επίθεση, αυτό δεν θα οφείλεται σε οικονομικούς, αλλά σε πολιτικούς λόγους.

Μοσκοβισί
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα ότι η Ενωση αναμένει από την Ιταλία να καταβάλει «σημαντικές προσπάθειες» στην κατάρτηση του προϋπολογισμού της.

Αν και ο κ. Μοσκοβισί δεν διευκρίνισε τι εννοεί όταν λέει «σημαντικές προσπάθειες», εξήγησε ότι η Ιταλία θα πρέπει να μειώσει την αναλογία του δημοσιονομικού της ελλείμματος προς το ΑΕΠ της κατά 0,6% στον προϋπολογισμό του 2019.

«Είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας να ελέγξει το δημόσιο χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μοσκοβισί, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις με την Ιταλία ενδέχεται να είναι δύσκολες. Πρόσθεσε δε, δεν μπορεί να «αποκλείσει εντελώς» την πιθανότητα να υπάρχουν πολιτικοί στη χώρα που είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας, στην οποία συμμετέχει το λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα, θα παρουσιάσει τους νέους στόχους της για τα δημοσιονομικά και το ΑΕΠ της χώρας τον Σεπτέμβριο και θα θέσει τον προϋπολογισμό του 2019 προς έγκριση από το κοινοβούλιο στα τέλη Οκτωβρίου. Στη συνέχεια αυτός θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν σου άρεσε κάνε