To μήνυμα του Eurogroup για τις συντάξεις

To μήνυμα του Eurogroup για τις συντάξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:39 Δημιουργία 03/09/18, 07:35
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Όπως έχει γράψει πρόσφατα το «Xrimaonline.gr», η Κομισιόν - και ειδικότερα ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί - αναζητούσε συμβιβαστική λύση για το θέμα των συντάξεων, προκειμένου να διευκολυνθεί πολιτικά η κυβέρνηση, που θέλει να αποφύγει τις περικοπές με κάθε κόστος.

Ωστόσο, από το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας εστάλη το μήνυμα ότι κάτι τέτοιο, εκτός των άλλων, θα αποτελούσε ευθεία πολιτική παρέμβαση των Βρυξελλών υπέρ της κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που οι πρωτοβουλίες και δηλώσεις Μοσκοβισί δημιουργούν αντιδράσεις ακόμη και στην εσωτερική πολιτική σκηνή, με την αντιπολίτευση να τον καταγγέλλει ανοιχτά παρέμβαση «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα του Αλέξη Τσίπρα.

Το θέμα θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων στις 10 Σεπτεμβρίου, με την άφιξη των θεσμών στην Αθήνα.

Το πιο καλό σενάριο είναι να γίνει η ψηφισμένη περικοπή των συντάξεων κατά 18% σε βάθος δύο ετών και σε ισόποσες δόσεις, ώστε να περιορίσει το σοκ για τους συνταξιούχους .

Πηγές από το Μαξίμου έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει αποκλείσει τέτοιες εξελίξεις, ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία για τους μετανάστες με τη Γερμανία, που δέχθηκε ο πρωθυπουργός.

Όμως, η Άγγελα Μέρκελ έχει σημαντικές εκλογές στην Βαυαρία τον Οκτώβριο και δεν φαίνεται να την ικανοποιούν καθόλου οι πρωτοβουλίες του επικεφαλής της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο ο οποίος μελετά σενάρια σταδιακής περικοπής των συντάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι ως προς το θέμα έχει πάρει σαφή θέση σε πρόσφατη συνέντευξή του και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος προειδοποίησε να μην παραβιαστούν όσα συμφωνήθηκαν για τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας. «Pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σολτς.

Το ΔΝΤ συνεχίζει να διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρέπει να ανασταλεί η περικοπή των συντάξεων, επικαλούμενο όχι μόνο δημοσιονομικούς, αλλά κυρίως διαρθρωτικούς λόγους, δηλαδή τη γήρανση του πληθυσμού και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, «ακυρώνοντας» έτσι το κυβερνητικό επιχείρημα ότι δημοσιονομικά η περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναγκαία.

Τα σχετικά μηνύματα έχουν φτάσει ήδη στην κυβέρνηση. Αναμένεται πως θα βρεθούν στο επίκεντρο των συστάσεων που θα μεταφέρει ο επικεφαλής της πρώτης μεταμνημονιακής αποστολής του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν κατά την έναρξη του πρώτου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας στις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Θέση του ΔΝΤ είναι πως τα προνομοθετημένα μέτρα που θα ισχύσουν το 2019 αποτελούν άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την ενιαία ανάπτυξη. Δεν θα αλλάξουν το επίπεδο της συνολικής δημοσιονομικής ισορροπίας, θα βοηθήσουν όμως στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των συνταξιοδοτικών δαπανών, της στοχευμένης κοινωνικής στήριξης (περιλαμβάνοντας τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και την ανεργία), και των επενδύσεων.

Αν σου άρεσε κάνε