«Κρεσέντο» παροχολογίας από τον Τσίπρα στη ΔΕΘ

«Κρεσέντο» παροχολογίας από τον Τσίπρα στη ΔΕΘ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:54 Δημιουργία 04/09/18, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Οι υποσχέσεις για μειώσεις φορολογίας και στον ΕΝΦΙΑ, για αυξήσεις σε μισθούς ή για αναστολή των περικοπών στις συντάξεις αναμένεται να δοθούν από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη. Το αν θα τηρηθούν, πάντως, είναι το κρίσιμο στοιχείο και κυρίως το αν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να έχουν ρόλο επιτηρητή.

Την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων θα περιέχει το πακέτο των μέτρων για την «επόμενη των μνημονίων ημέρα» που θα εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Κατ' ουσίαν πρόκειται για το νέο προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης, το οποίο διαμορφώνεται - αργά αλλά σταθερά - τους τελευταίους μήνες, με την προαναγγελία ότι θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

Η άνοδος του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όπου τον περιμένει «θερμή» υποδοχή, θα γίνει με «σημαία» την αύξηση του κατώτατου μισθού, έστω και σε χαμηλό ποσοστό, από το 2019.

Για το 2019 έχει εξασφαλιστεί ένας δημοσιονομικός χώρος άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ και αυτά θα διατεθούν σε ένα μείγμα φοροελαφρύνσεων, εισφοροελαφρύνσεων και ενίσχυσης των κοινωνικών παροχών δηλώνουν από το Μαξίμου.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού όμως ουσιαστικά θα είναι… ψίχουλα, γύρω στα 20 ευρώ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει μνημονιακή υποχρέωση ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί μόλις η ανεργία υποχωρήσει στο 10%.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση ξεχνούν ότι η πολιτική τους έχουν οδηγήσει τον 1 στους 3 εργαζομένους να απασχολείται με μερική απασχόληση και μισθό-βοήθημα κάτω από το όριο της φτώχειας στη ζώνη των 327 ευρώ (καθαρά), χαμηλότερα ακόμα και από το επίδομα ανεργίας (360 ευρώ)!

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι σήμερα, το 48% του πληθυσμού, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι 382 ευρώ τον μήνα. Και από αυτό το 48% υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ τον μήνα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα στην αγορά. Και αν δεν αποφευχθεί η νέα μείωση των συντάξεων από το 2019 και ακολουθήσει η μείωση του αφορολογήτου από το 2020, οι συνθήκες φτώχειας αναμένεται να επιδεινωθούν δραματικά.

Αν σου άρεσε κάνε