«Τρικλοποδιά» στα κυβερνητικά σχέδια η «ψαλιδισμένη» ανάπτυξη

«Τρικλοποδιά» στα κυβερνητικά σχέδια η «ψαλιδισμένη» ανάπτυξη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:43 Δημιουργία 04/09/18, 13:40

«Τρικλοποδιά» στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών όσον αφορά τα ψηφισμένα μέτρα, αποτελούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ, που είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις χθες, Δευτέρα.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι επικρατεί έντονος προβληματισμός στους κύκλους των θεσμών, οι οποίοι καταφτάνουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, για την επιβράδυνση που σημείωσε η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το πρώτο. Ειδικότερα, η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 1,8% από 2,3%.

Μάλιστα, στο «μικροσκόπιο» των δανειστών φαίνεται πως έχουν μπει τα τρωτά σημεία της δημοσιοποίησης των στοιχείων, που αφορούν τις χαμηλές πτήσεις σε επενδύσεις, κατανάλωση και εισαγωγές.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ήλπιζε σε καλύτερα μαντάτα από την ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό «χαρτί» τόσο κατά το «πόκερ» με τους θεσμούς για το «φρένο» στη μείωση των συντάξεων το 2019, τουλάχιστον όπως διαμηνύουν ότι μπορούν να πετύχουν στο Μέγαρο Μαξίμου, κι αφετέρου ως ένα επικοινωνιακό «όπλο» του Αλέξη Τσίπρ κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο της τακτικής παροχών, που θεωρείται βέβαιο πως ο ίδιος θα ακολουθήσει.

Επισημαίνεται πως η κυβέρνηση καλλιεργεί εντυπώσεις περί «ακύρωσης» του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις από το 2019, τη στιγμή ωστόσο που η Κομισιόν τονίζει ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν.

Τα «βλέμματα» τώρα του Οικονομικού επιτελείου στρέφονται στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του γ' τριμήνου, όπου θα ληφθούν υπόψη και τα τουριστικά έσοδα.

Πάντως, ήδη τα πρώτα «δείγματα» δεν είναι τόσο θετικά, με τον λεγόμενο πρόδρομο δείκτη οικονομικής συγκυρίας που καταρτίζει ο ΙΟΒΕ να δείχνει οριακή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Αύγουστο, κυρίως λόγω του κλάδου των υπηρεσιών αλλά και της τάσης μείωσης των μεγάλων αγορών των καταναλωτών και των καταθέσεών τους.

Αν σου άρεσε κάνε