Νέες υποσχέσεις Πετρόπουλου για τη μη περικοπή των συντάξεων

Νέες υποσχέσεις Πετρόπουλου για τη μη περικοπή των συντάξεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:46 Δημιουργία 04/09/18, 17:42

Νέες διαβεβαιώσεις για το ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει στις περικοπές των συντάξεων από την αρχή του 2019 έδωσε ο Τάσος Πετρόπουλος.

Σε συνέντευξη του στο ΑΜΠΕ, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξήγησε ότι «τον Ιούλιο του 2018 οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ήσαν 43.747, οι εκκρεμείς επικουρικές 90.000 και τα εκκρεμή εφάπαξ 28.540», αισιοδοξώντας ότι «θα έχουμε μια καλή επίδοση στη συνέχεια με τον τρόπο που οργανώνουμε τις ομάδες εργασίας, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία, προκειμένου να μπορούμε να δίνουμε συντάξεις σε τρεις μήνες ή και νωρίτερα».

Παράλληλα, ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2018 καταβλήθηκαν 696.280 παροχές, ύψους 4 δισεκατομμυρίων 400 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως είπε, «τον Ιανουάριο του 2015 είχαμε παραλάβει 400.000 απλήρωτες συντάξεις και εφάπαξ, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί τον Ιούλιο του 2012 ότι το 2014 οι συντάξεις θα βγαίνουν μέσα σε μία μέρα. Αντί για συντάξεις σε μία μέρα, πήραμε εκκρεμότητες 400.000 συντάξεων» υποστήριξε ο υφυπουργός.

Τόνισε, επίσης, ότι από το τέλος της εβδομάδας τίθεται σε εφαρμογή η ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ, σε μια νέα έκδοση, πιο αναπτυγμένη και σύγχρονη, που θα δίνει τη δυνατότητα σε ασφαλισμένους να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης. «Έχουμε πολλές περιπτώσεις όπου το αποτέλεσμα της σύνταξης είναι αυθημερόν και εντός του μήνα. Αυτό δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε επέκταση τέτοιων επιδόσεων σε όλους τους πρώην φορείς του ΕΦΚΑ» επισήμανε.

Όσον αφορά την οργάνωση του ασφαλιστικού ιστορικού όλων των ασφαλισμένων, είπε ότι «θα βγει πολύ σύντομα σε σχεδόν αυτόματη έκδοση σύνταξης από την ημέρα της υποβολής της αίτησης».

Για το ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων, ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι «μας επιτρέπουν τα αποτελέσματα που έχουμε να μην προχωρήσουμε σε μείωση των συντάξεων, δηλαδή έχουμε μία αύξηση του πλεονάσματος στο πρώτο επτάμηνο που φθάνει τα 648 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προβλέπεται να πλησιάσει και να ξεπεράσει το 1 δισ. 400 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους. Επομένως, το πλεόνασμα είναι τέτοιο, ώστε να μη συμβεί η μείωση των συντάξεων» εξήγησε.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι «το τι τελικά θα αποφασίσει η κυβέρνηση, αποτελεί προϊόν σχεδιασμού για όλες τις ανάγκες που υπάρχουν, διότι οι ανάγκες των πολιτών τα τελευταία χρόνια της κρίσης είναι πάρα πολλές και σε πολλά επίπεδα, δηλαδή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγαση, οικιακά τιμολόγια, βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ, μια σειρά ανάγκες που πρέπει να καλύψουμε. Θεωρώ, όμως, ότι στο κέντρο της προσοχής μας θα βρίσκεται το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων» τόνισε ο υφυπουργός.

«Προχωράμε γρήγορα στον σχεδιασμό της ολοκλήρωσης λειτουργίας του ΕΦΚΑ» σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος, εξηγώντας ότι «ολοκληρώθηκε η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για το οργανόγραμμα. Θα συνεχίσουμε με τη συγκρότηση των επιμέρους φορέων, καθώς και με τις οργανικές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν».

Αν σου άρεσε κάνε