Νέοι φόροι αντί για «κόφτη» στις συντάξεις: Τα πλάνα Τσίπρα και όροι των δανειστών

Νέοι φόροι αντί για «κόφτη» στις συντάξεις: Τα πλάνα Τσίπρα και όροι των δανειστών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:02 Δημιουργία 05/09/18, 07:43
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 που ψηφίσθηκε από τη Βουλή, προβλέπονται παρεμβάσεις περίπου 2,9 δισ. ευρώ ετησίως στο ασφαλιστικό. Δηλαδή, συνολικά παρεμβάσεις 11,6 δισ. ευρώ την τετραετία.

Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών ή όχι την μη περικοπή των συντάξεων, αυτό αυτόματα σημαίνει πως κάθε χρόνο θα αναζητούνται 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Συνεπώς, η αύξηση της φορολογίας είναι «μονόδρομος», τουλάχιστον, όπως έχει αποδείξει η κυβέρνηση της «Αριστεράς»...

Χθες, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου μετέφραζαν τις δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, ως «παράθυρο» για μη μείωση των συντάξεων. Από την πλευρά της, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει πως οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα γίνουν από τον Οκτώβριο και αφότου κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο θεωρείται «κλειδί» για μία πιο σαφή δημοσιονομική εικόνα, ώστε να ληφθούν αποφάσεις.

Παρά τους «πανηγυρισμούς» στην Ηρώδου Αττικού, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο «τραπέζι» θα πέσουν αυστηροί όροι, ως αντάλλαγμα, με την κυβέρνηση να φαίνεται έτοιμη να τους συζητήσει, καθώς απώτερος σκοπός της είναι η παράταση της παραμονής της στην εξουσία, οπότε και η αναστροφή του αρνητικού momentum μέσω της γνωστής παροχολογίας είναι απαραίτητη.

Ειδικότερα, η ίδια πηγή δήλωσε την Τρίτη ότι οι προϋποθέσεις για τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις είναι το δημοσιονομικό περιθώριο, η συμμόρφωση της Αθήνας ως προς τα συμφωνηθέντα, η προσήλωσή της ως προς το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς και η ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού.

Επίσης, η μη εφαρμογή του μέτρου έχει να κάνει και με τον αντίκτυπο, που θα υπάρξει στην οικονομία.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι περικοπές των συντάξεων και το αίτημα της αναστολής του μέτρου θα εξεταστούν στο πλαίσιο του επόμενου προϋπολογισμού.

Όπως είπε ο Ευρωπαίος παράγοντας, οι θεσμοί αναμένουν λεπτομερή ελληνική πρόταση, καθώς η συμφωνία του Eurogroup ελήφθη υπό διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η όποια συμφωνία θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών.

Εκτός των άλλων, κυβερνητικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές εμπαίζουν τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους ότι για το 2019 οι περικοπές στις συντάξεις θα καλυφθούν με …ισόποσα αντίμετρα!.

Όμως, την κυβέρνηση διαψεύδουν τα δικά της στοιχεία και συγκεκριμένα οι πίνακες στις σελ. 380 και 381 του νόμου «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων-Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022».

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται, οι περικοπές στις συντάξεις θα ανέλθουν μόνο για το 2019 στα 3,020 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα προστεθούν και τα 853 εκατ. ευρώ από την περικοπή-κατάργηση του ΕΚΑΣ για το ίδιο έτος, οι άμεσες περικοπές στις συντάξεις θα ανέλθουν στα 3,9 δισ. και ακριβέστερα στα 3,873 δισ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε