Με «φόντο» το ιταλικό - όχι το ελληνικό - ζήτημα οι συζητήσεις των «19» στη Βιέννη

Με «φόντο» το ιταλικό - όχι το ελληνικό - ζήτημα οι συζητήσεις των «19» στη Βιέννη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:42 Δημιουργία 07/09/18, 13:36

Με «φόντο» το ιταλικό - και όχι το ελληνικό ζήτημα αυτή τη φορά - συνεδριάζει το Eurogroup στη Βιέννη, οπότε κι οι αγορές έχουν στραμμένο το «βλέμμα» τους στα περί προϋπολογισμού.

Προσερχόμενοι στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης τόσο ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο έδωσαν το «στίγμα» των σημερινών συζητήσεων.

«Η ιταλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσει τις βασικές αρχές της οικονομικής πολιτικής της Ευρώπης», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Σεντένο, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης.

Την ανάγκη μείωσης του διαρθρωτικού ελλείμματος εξέφρασε ο Μοσκοβισί από την πλευρά του υπογραμμίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ρώμης η μείωση του τεράστιου χρέους.

«Η Ιταλία πρέπει να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα», τόνισε ο Γάλλος Επίτροπος, επιμένοντας στην ανάγκη «τακτοποίησης» των δημοσιονομικών μεγεθών.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης καλούνται έως τις 15 Οκτωβρίου να υποβάλλουν στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

Μέχρι πρότινος, η κυβέρνηση της Ιταλίας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης φόρων και αύξησης δαπανών, γεγονός το οποίο οδήγησε άνω του 3% την απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες το κλίμα έχει αλλάξει άρδην, καθώς ο Τζουζέπε Κόντε δεσμεύτηκε για τη μείωση του ελλείμματος, εξέλιξη η οποία επανέφερε τις ιταλικές αποδόσεις κάτω του ψυχολογικού ορίου του 3%.

Αν σου άρεσε κάνε