Eurogroup: «Άρωμα» Ελλάδας μόνο στο... παρασκήνιο

Eurogroup: «Άρωμα» Ελλάδας μόνο στο... παρασκήνιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:22 Δημιουργία 07/09/18, 15:15

TAGS

«Άρωμα» Ελλάδας μόνο στο... παρασκήνιο είχε το σημερινό Eurogroup στη Βιέννη, με «φόντο» κυρίως το ιταλικό ζήτημα, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και η τραπεζική ένωση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήσεις σχετικά με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν, στο περιθώριο της συνεδρίασης των 19 ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ενόψει της άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι «19» έθεσαν ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την τραπεζική ένωση μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο, που σημαίνει πως οι σχετικές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν έως τότε.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πλήρως προσηλωμένη στην επίτευξη απτών αποτελεσμάτων, ως προς τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, έως τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

«Στόχος των Βρυξελλών, άλλωστε, αποτελεί η διαμόρφωση μιας πιο σταθερής και δυναμικής Ευρωζώνης. Η σημερινή συζήτηση αποτέλεσε ένα ενθαρρυντικό βήμα προόδου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόνισε ότι «οι συζητήσεις που έγιναν στη συνεδρίαση, αφορούσαν το πώς θα κάνουμε το ευρώ ισχυρότερο».

«Θέλουμε έναν μηχανισμό, ο οποίος θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε κάθε μελλοντική κρίση. Προετοιμαζόμαστε για να λάβουμε τις τελικές αποφάσεις έως τον Δεκέμβριο», σημείωσε.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρλέγκλινγκ επεσήμανε πως ο τελευταίος μάλιστα έσπευσε να σημειώσει ότι η πορεία προς την μετατροπή του ταμείου διάσωσης σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δεν θα αφαιρέσει αρμοδιότητες από την Κομισιόν, καθώς οι τελευταίες είναι οριοθετημένες στις Συνθήκες της ΕΕ.

Ιταλικός «πονοκέφαλος»

«Ελπίζω πως η Ιταλία θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα για τα δημοσιονομικά του 2019», δήλωσε ο Σεντένο, δίνοντας το στίγμα των συζητήσεων στο συμβούλιο του Eurogroup.

Νωρίτερα, προσερχόμενος ο Μοσκοβισί εξέφρασε την ανάγκη μείωσης του διαρθρωτικού ελλείμματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ρώμης η μείωση του τεράστιου χρέους.

«Η Ιταλία πρέπει να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα», τόνισε ο Γάλλος Επίτροπος, επιμένοντας στην ανάγκη «τακτοποίησης» των δημοσιονομικών μεγεθών.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης καλούνται έως τις 15 Οκτωβρίου να υποβάλλουν στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

Μέχρι πρότινος, η κυβέρνηση της Ιταλίας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης φόρων και αύξησης δαπανών, γεγονός το οποίο οδήγησε άνω του 3% την απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες το κλίμα έχει αλλάξει άρδην, καθώς ο Τζουζέπε Κόντε δεσμεύτηκε για τη μείωση του ελλείμματος, εξέλιξη η οποία επανέφερε τις ιταλικές αποδόσεις κάτω του ψυχολογικού ορίου του 3%.

Αν σου άρεσε κάνε