Ενδιαφέρον αμερικανικού επενδυτή για τη ΔΕΠΑ στη ΔΕΘ

Ενδιαφέρον αμερικανικού επενδυτή για τη ΔΕΠΑ στη ΔΕΘ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:49 Δημιουργία 07/09/18, 17:47

Σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με την νούμερο 1 αμερικανική εταιρεία εξαγωγών φυσικού αερίου για την οριστικοίηση συμφωνίας, βρίσκεται η ΔΕΠΑ, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Τζώρτζης.

Από το βήμα του συνεδρίου του Southeast Europe Energy Forum, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, ο κ. Τζώρτζης, υπογράμμισε πως «συνεργαζόμαστε εδώ και πολλούς μήνες με την πρώτη εταιρεία εξαγωγής φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ (τη Cheniere, όπως διευκρίνισε, αργότερα σε δηλώσεις του). Αυτή η συνεργασία είναι μοναδική γιατί αφορά σε έναν "εικονικό" αγωγό μέσω του Ατλαντικού. Η Cheniere θα έχει τοπικά κέντρα, οριστικοποιούμε αυτή τη σύμβαση και θα έχουμε σύντομα νέα».

«Δουλεύουμε για ένα καινούριο συμβόλαιο, για ένα νέο προμηθευτή, Αμερικανό "παίκτη", δουλεύουμε πάρα πολλούς μήνες, τελειώσαμε, είναι ένας νέος τύπος συμβολαίου για εμάς» σημείωσε, αργότερα σε διευκρινιστικές του δηλώσεις ο κ. Τζώρτζης. Υπογράμμισε δε, ότι, εξετάζεται από τις δύο πλευρές η σύναψη ενός μακροχρόνιου, εικοσαετούς συμβολαίου.

Σύμφωνα με τον κ. Τζώρτζη, στόχος της ΔΕΠΑ είναι η αξιοποίηση του νέου προμηθευτή και για δική της δραστηριοποίηση στο "πεδίο" του trading.

Η συμφωνία προβλέπει, εξάλλου, «ένα spot cargo υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα έρθει το 2018. Βρίσκουμε αυτή τη στιγμή το σημείο που θα το εντάξουμε στο χαρτοφυλάκιό μας».

Σε ό, τι αφορά την υπογραφή της συμφωνίας, μεταξύ ΔΕΠΑ και Gastrade για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Τζώρτζης, είπε, πως «όλοι σας είδατε ότι μετά από πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς οριστικοποιήσαμε τα τελικά μας έγγραφα. Ειναι προϊόν πολύ σκληρής δουλειάς τους τελευταίους μήνες».

Το φόρουμ διοργανώνουν το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) και με στρατηγικό εταίρο το Atlantic Council.

Αν σου άρεσε κάνε