Έρχεται η τρόικα: Και επίσημα η Ελλάδα σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας»

Έρχεται η τρόικα: Και επίσημα η Ελλάδα σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:20 Δημιουργία 10/09/18, 07:07
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Σ΄ έναν ισχυρό κλοιό παρακολούθησης μπαίνει η Ελλάδα από σήμερα, Δευτέρα με την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, στα πλαίσια της «ενισχυμένης εποπτείας», αποτελώντας την εξαίρεση μεταξύ των χωρών, που βγήκαν από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κόντρα στο πανηγυρικό κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση για το «τέλος» των μνημονίων, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Όπως έχει ήδη γράψει το «Xrimaonline.gr» από τις 21 Ιουνίου, η μεταμνημονιακή εποπτεία μπορεί να φέρει και νέα μέτρα, τα οποία θα μπορούν να ζητούν οι θεσμοί μετά την... «έξοδο»! Εξάλλου, όπως αναφέρεται στο άρθρο 11 της Απόφασης, «σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει να υιοθετεί μέτρα για να αντιμετωπίζει τα αίτια ή τα πιθανά αίτια δυσκολιών και να εφαρμόζει διαρθρωτικές αλλαγές...».

Στο άρθρο 12 τονίζεται ότι για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός «η Ελλάδα δεσμεύτηκε στο Eurogroup να συνεχίσει και να ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις “κλειδιά” που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου για και να διασφαλίσει ότι οι στόχοι των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας προστατεύονται».

Με βάση τον κανονισμό του 2013 της ΕΕ (τον 472), υπάρχει διάκριση μεταξύ «ενισχυμένης εποπτείας» και «μεταπρογραμματικής εποπτείας».

Πιο συγκεκριμένα, εάν η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί εστία κινδύνου για την ΕΕ, τότε ενδεχδομένως να εμπλακεί το ΔΝΤ. Θα χρειαστούν 4 εκθέσεις παρακολούθησης ανά έτος, ενώ στο μέλλον, όπως λέει ο κανονισμός, μπορεί να ζητηθεί να εγκριθούν νέα μέτρα ή να σχεδιαστεί νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αντιθέτως, η «μεταπρογραμματική εποπτεία» - άρθρο 14 του σχετικού κανονισμού - σηματοδοτεί τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του κράτους μέλους, προκειμένου αυτό να έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής, που έχει λάβει.

Επί «τάπητος» οι περικοπές στις συντάξεις

Η Κομισιόν έχει μεταφέρει τις αποφάσεις σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση του μέτρου των περικοπών των συντάξεων τον Οκτώβριο, θέτοντας ως «κλειδί» τον προϋπολογισμό για το 2019. Πάντως, με την άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών θα γίνει μία πρώτη συζήτηση επί του «καυτού» ζητήματος, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός καλλιεργεί προσδοκίες περί «ακύρωσης» των μειώσεων, ενώ οι Βρυξέλλες στέλνουν μήνυμα στην Αθήνα ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται.

Στο πλαίσιο των επίμαχων συνομιλιών, τόσο η εκτέλεση του προϋπολογισμού όσο και η πρόοδος των προαπαιτούμενων, που έχουν τεθεί για τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» των θεσμών.

Επίσης, θα αξιολογηθούν οι προβλέψεις και οι παραδοχές του προσχέδιου του προϋπολογισμού για το 2019.

Η παρέμβαση Τσακαλώτου

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να καθησυχάσει τους εκπροσώπους των θεσμών για τις εξαγγελίες Τσίπρα, διαβεβαιώνοντας πως ο στόχος του 3,5% πλεονάσματος δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο.

Από την πλευρά τους, πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολίασαν αρνητικά την προοπτική της αναδίπλωσης της κυβέρνησης ως προς το θέμα των περικοπών των συντάξεων. «Αυτά που έχουν συμφωνηθεί, έχουν συμφωνηθεί. Είναι θέμα εμπιστοσύνης να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Εφόσον έχετε αποφασίσει ένα πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, αυτό το πακέτο μέτρων δεν μπορεί να αλλάξει», έλεγαν.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά θα επιχειρηματολογήσει ότι ήταν διαφορετική η δημοσιονομική κατάσταση το 2017, οπότε και συμφωνήθηκε η περικοπή συντάξεων, από ό,τι είναι τώρα. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι «δεν θα κάνει κάτι μονομερώς, χωρίς τη συμφωνία των θεσμών».

Αν σου άρεσε κάνε