Επί «τάπητος» οι περικοπές στις συντάξεις, αρχίζει το «πόκερ»

Επί «τάπητος» οι περικοπές στις συντάξεις, αρχίζει το «πόκερ»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:24 Δημιουργία 12/09/18, 08:30

Το «καυτό» ζήτημα των συντάξεων τίθεται σήμερα και μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή στο τραπέζι της συνάντησης των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός καλλιεργεί προσδοκίες περί «ακύρωσης» των μειώσεων, ενώ οι Βρυξέλλες στέλνουν μήνυμα στην Αθήνα ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται.

Στο πλαίσιο των επίμαχων συνομιλιών, τόσο η εκτέλεση του προϋπολογισμού όσο και η πρόοδος των προαπαιτούμενων, που έχουν τεθεί για τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» των θεσμών.

Επίσης, θα αξιολογηθούν οι προβλέψεις και οι παραδοχές του προσχέδιου του προϋπολογισμού για το 2019.

Για το θέμα των συτνάξεων η ελληνική πλευρά θα επιχειρηματολογήσει ότι ήταν διαφορετική η δημοσιονομική κατάσταση το 2017, οπότε και συμφωνήθηκε η περικοπή συντάξεων, από ό,τι είναι τώρα.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες μόνο η Κομισιόν βλέπει θετικά την μη περικοπή των συντάξεων.

Από το εσωτερικό του κουαρτέτου προκύπτει, ότι η Κομισιόν είναι η μόνη που βλέπει θετικά την αναβολή του μέτρου περικοπής της προσωπικής διαφοράς από 1-1-2019 με τους άλλους τρεις εκπροσώπους να βρίσκονται απέναντι.

ΔΝΤ, ESM και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό και γι' αυτό το λόγο επιμένουν στην εφαρμογή όσων έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση.

Ωστόσο η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτύχει, τουλάχιστον, την αναβολή του μέτρου για το 2019.

Την ίδια ώρα, σε μια αποκλειστική εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην ελληνική υπηρεσία του Εuronews ο πρωθυπουργός απαντώντας για τις συντάξεις επισήμανε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης να αποφασίσει τα μέσα επίτευξης των στόχων».

Όπως εξήγησε «ωφέλιμο για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας είναι να σταματήσουν οι περικοπές και η λιτότητα που δημιουργούν μια αντικυκλική πολιτική που μειώνουν τη ζήτηση, την κατανάλωση και άρα σπρώχνουν ξανά την οικονομία σε ένα σπιράλ ύφεσης που μόλις τώρα ξεφύγαμε από αυτό. Είμαι αισιόδοξος ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας και των συντάξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας». Με πλεόνασμα 3,5% το 2019 δεν κόβουμε συντάξεις ήταν το μήνυμα Τσίπρα.

«Ψαλιδίζονται» τα αντίμετρα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι άσχετη με το θέμα των συντάξεων το ψαλίδισμα των αντιμέτρων από τον Πρωθυπουργό ώστε να κερδίσει… τις συντάξεις.

Πολλές από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ είναι στην πράξη ψαλιδισμένες εκδοχές μέτρων που είχαν ήδη νομοθετηθεί η σχεδιαστεί, καθώς, σε προεκλογική φάση, η κυβέρνηση φαντάζει αποφασισμένη να αποφύγει την περικοπή των συντάξεων.

Πρόκειται για κίνηση που φαίνεται να αποσκοπεί στην βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων ώστε να αποφευχθεί η περικοπή των συντάξεων τον Ιανουάριο, με δεδομένο ότι το 2019 είναι έτος εκλογών και οι συντάξεις είναι το σημαντικότερο ζήτημα για την κοινή γνώμη.

Τυπικό παράδειγμα είναι η επιδότηση ενοικίου για 300.000 νοικοκυριά που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του, που όμως στην πράξη είναι υποβαθμισμένη εκδοχή του επιδόματος στέγασης για 600.000 δικαιούχους που θα χορηγούνταν το επόμενο έτος.

Στο μέτωπο της φορολόγησης, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε μείωση του συντελεστή για επιχειρήσεις από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας, τη στιγμή όμως που έχει ήδη ψηφιστεί αντίμετρο που προβλέπει μείωση στο 26% απευθείας το 2019.

Ο προϋπολογισμός του 2019

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, όπου η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα αποδείξει στους θεσμούς την ικανότητά της να ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο.

Για την ώρα πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ESM έχουν καταστήσει σαφές πως τα συμφωνηθέντα, που προβλέπουν κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από τον Ιανουάριο, πρέπει να τηρηθούν.

Την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή και στις 15 Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι καλούνται να εγκρίνουν, ή όχι, το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Το καλό σενάριο, θα είναι η έγκριση του σχεδίου, που θα εκπέμψει σήμα στις αγορές ότι ως χώρα τηρούμε τα συμφωνηθέντα.

Στις 5 Νοεμβρίου πραγματοποιείται το Eurogroup, και αν διαπιστωθεί δημοσιονομική χαλάρωση, αναμένεται να παρέμβουν δανειστές.

Τέλος, στις 21 Νοεμβρίου θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή, οπότε θα γίνει γνωστό πώς και με ποιους πολιτικούς όρους θα γίνει η προεκλογική περίοδος, και αν θα υπάρξει σύγκρουση με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά.

Αν σου άρεσε κάνε