Γιούνκερ εφ'όλης της ύλης: Ισχυρό ευρώ, «μαλακό» Brexit, ενίσχυση συνοριοφυλάκων

Γιούνκερ εφ'όλης της ύλης: Ισχυρό ευρώ, «μαλακό» Brexit, ενίσχυση συνοριοφυλάκων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:43 Δημιουργία 12/09/18, 12:35

Ισχυρό μήνυμα ότι το ευρώ «πρέπει να γίνει ενεργό εργαλείο της νέας ευρωπαϊκής κυριαρχίας» έστειλε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την τελευταία του ομιλία για την «Κατάσταση της Ένωσης» την Τετάρτη.

Ο ίδιος προανήγγειλε την παρουσίαση των προτάσεων της Κομισιόν για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ έναντι του δολαρίου στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Γιούνκερ τόνισε πως είναι παράδοξο το γεγονός ότι το δολάριο χρησιμοποιείται από τους Ευρωπαίους, ως κύριο νόμισμα συναλλαγών στις εισαγωγές ενέργειας.

«Είναι παράδοξο το γεγονός ότι η Ευρώπη πληρώνει το 80% του κόστους των εισαγωγών ενέργειας - που ανέρχεται σε 300 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως- σε αμερικανικά δολάρια την ώρα που μόνο το 2% των εισαγωγών ενέργειας μάς έρχονται από τις ΗΠΑ», είπε.

«Είναι παράδοσο που οι ευρωπαϊκές εταιρείες αγοράζουν ευρωπαϊκά αεροσκάφη σε δολάρια και όχι σε ευρώ», σημείωσε.

«Σειρά προτάσεων της Επιτροπής στον τομέα αυτόν περιμένουν να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», συμπλήρωσε.

Μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στην «καυτή πατάτα» του μεταναστευτικού, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι θέλει την συγκρότηση μίας δύναμης 10.000 Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων μέχρι το 2020 και πρότεινε μία «νέα συμμαχία» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρική μέχρι το 2020.

«Προτείνουμε την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας συνοριοφυλάκων και ακτοφυλακής για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων με 10.000 συνοριοφύλακες μέχρι το 2020», είπε.

Το Brexit

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με τις επίμαχες διαβουλεύσεις για το Brexit.

«Ζητούμε επίσης από τη βρετανική κυβέρνηση να καταλάβει ότι κάποιος που αποχωρεί από την Ένωση δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια προνομιακή θέση όπως ένα κράτος-μέλος», τόνισε.

«Εάν αποχωρήσεις από την Ένωση, δεν είσαι πλέον φυσικά μέλος της ενιαίας μας αγοράς», είπε ο Γιούνκερ.

«Για αυτό το λόγο, θέλουμε να βρούμε λύσεις που αποτρέπουν ένα σκληρό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία».

«Μετά τις 29 Μαρτίου του 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο ποτέ δεν θα είναι μια συνηθισμένη τρίτη χώρα για εμάς. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα ένας πολύ κοντινός γείτονας και εταίρος. Ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι έτοιμος να εργαστεί μέρα και νύχτα για να πετύχει μια συμφωνία…Δεν θα είναι η Κομισιόν αυτή που θα το εμποδίσει αυτό», πρόσθεσε.

Περί «περισσότερου σεβασμού»

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στο απροσδόκητο ξέσπασμα του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου το 1914, ζητώντας περισσότερο σεβασμό για την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εγγυητή της ειρήνης.

«Το 1914 κατέλαβε εξαπίνης την ήπειρο. Το 1913 ήταν ένα φωτεινό αισιόδοξο έτος...Δεν υποστηρίζω ότι βρισκόμαστε στο χείλος παρόμοιας καταστροφής στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί εγγυητή της ειρήνης, Ας είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε μία ειρηνική ήπειρο, σε μία ήπειρο που απολαμβάνει την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας μη λερώνουμε την εικόνα της. Ας υπερασπισθούμε τον τρόπο ζωής μας. Ας υιοθετήσουμε εκείνο το είδος του πατριωτισμού που δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων και ας απορρίψουμε τα εθνικά αντανακλαστικά που επιτίθενται εναντίον άλλων και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, αντί να αναζητούν λύσεις που θα μας επιτρέψουν καλύτερη συνύπαρξη».

Εύσημα για τις «ηράκλειες προσπάθειες» των Ελλήνων

Ο Γιούνκερ χαιρέτισε τις «ηράκλειες προσπάθειες» της Ελλάδας, τονίζοντας ότι κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας και να ξανασταθεί στα πόδια της.

«Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν υποτιμούν», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ και προσέθεσε: «Πάντα υπερασπίστηκα την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, το ρόλο της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την παραμονή της στην ευρωζώνη. Αισθάνομαι υπερήφανος για όλα αυτά».

Αν σου άρεσε κάνε