Τσακαλώτος και Χουλιαράκης ζήτησαν «σπάσιμο» των αντιμέτρων σε βάθος 4ετίας

Τσακαλώτος και Χουλιαράκης ζήτησαν «σπάσιμο» των αντιμέτρων σε βάθος 4ετίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:42 Δημιουργία 12/09/18, 15:33

Το «σπάσιμο» των αντιμέτρων έθεσαν στο τραπέζι της συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών οι κκ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, τη στιγμή που η κυβέρνηση καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες για «ακύρωση» του ψηφισμένου μέτρου των περικοπών των συντάξεων.

Διαμηνύοντας πως υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για να μην ισχύσει ο «κόφτης» από την 1η Ιανουαρίου του 2019, το Οικονομικό επιτελείο πρότεινε τη σταδιακή εφαρμογή των αντιμέτρων ως το 2022, δηλαδή σε ορίζοντα 4ετίας.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε πως στη συνάντηση το ΔΝΤ, το οποίο είχε επιμείνει σε αντίθετη κατεύθυνση στο παρελθόν, δεν έθεσε ζήτημα διαρθρωτικής διάστασης του μέτρου των συντάξεων.

Η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ξανά τους θεσμούς ότι πιθανή ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, δεν θα θέσει σε κίνδυνο το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019, αφήνοντας και κάποιο δημοσιονομικό χώρο για αντίμετρα.

Στην παρούσα φάση, οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέγραψαν τις θέσεις και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, παρέθεσαν τα δικά τους στοιχεία, δέχθηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο το Eurogroup τελικά να απορρίψει το ενδεχόμενο ακύρωσης του ψηφισμένου μέτρου, κυβερνητικός παράγοντας κτίμησε πως εφόσον υπάρξει συμφωνία τόσο για τους αριθμούς όσο και για τη μη διαρθρωτική φύση του μέτρου, τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος υπουργός , ιδίως σοσιαλδημοκράτης ο οποίος να θέλει ντε και καλά να κοπούν οι συντάξεις…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι εκπρόσωποι των δανειστών ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Παρασκευή.

Αν σου άρεσε κάνε