Πόκερ εξ' αποστάσεως για τις συντάξεις - Η τρόικα αποχωρεί με το «κοστολόγιο» των μέτρων

Πόκερ εξ' αποστάσεως για τις συντάξεις - Η τρόικα αποχωρεί με το «κοστολόγιο» των μέτρων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:42 Δημιουργία 14/09/18, 10:36

Σε «πόκερ» εξ' αποστάσεως θα επιδοθούν, μετά τις σημερινές τελευταίες συναντήσεις στις αίθουσες του Χίλτον, κυβέρνηση και δανειστές, με το «καυτό» ζήτημα των συντάξεων να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων αλλά και της επικοινωνιακής πολιτικής του Μεγάρου Μαξίμου εν μέσω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, με κύριο χαρακτηριστικό της την πόλωση.

Όπως προκύπτει από τις συναντήσεις των δύο πλευρών, διαπραγμάτευση ακόμη δεν έχει γίνει, τα ραντεβού είναι αναγνωριστικά. Η κυβέρνηση παρουσιάζει τα μέτρα που θέλει να λάβει και οι εκπρόσωποι των δανειστών τα κοστολογούν. Ο «λογαριασμός», εξάλλου, θα βρεθεί στο «μικροσκόπιο» του Euro Working Group, έτσι ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν στο Eurogroup του ερχόμενου Νοεμβρίου. «Κλειδί» θα αποτελέσει το περιεχόμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.

Οι σχετικές συζητήσεις, πάντως, έχουν «φόντο» το ξεκάθαρο μήνυμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τήρηση των συμφωνηθέντων, που επιβεβαιώνει τα περιορισμένα επικοινωνιακά περιθώρια της κυβέρνησης. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως η περίπτωση της αναβολής της εφαρμογής του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις έχει ήδη «κλειδώσει», στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγμάτων με τη γερμανική πλευρά, όπως είναι η πρόσφατη σύναψη συμφωνίας Τσίπρα-Μέρκελ στο προσφυγικό.

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία των διαπραγματεύσεων για τις συντάξεις θα κρίνει και τις πολιτικές εξελίξεις, την ώρα που οι «συκυβερνήτες» ανακατεύουν την εκλογική τράπουλα με το βλέμμα και στη συμφωνία των Πρεσπών.

Σήμερα, Παρασκευή οι κκ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα έχουν το τελευταίο ραντεβού με την αντιπροσωπεία των θεσμών για το δημοσιονομικό «μέτωπο».

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα, μοιάζει να «θολώνει» το θέμα των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ. Αν και ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% για 1,2 εκατομμύρια χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά», με τις νέες διαρροές ο λογαριασμός στο 30%.

Διαρροή ΑΠΕ για «ακύρωση» του κόφτη στις συντάξεις

Στο μεταξύ, σημερινό δημοσίευμα του ΑΠΕ, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, σημειώνει πως οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερωθεί και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως επισημαίνεται, τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:

-Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ

-Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

-Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές "ανάσες".

Επιπροσθέτως, αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι θεσμοί θεωρούν πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία (Τουρκία- Ιταλία) λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.

Αν σου άρεσε κάνε