Οι Γερμανοί αποφασίζουν για τις συντάξεις

Οι Γερμανοί αποφασίζουν για τις συντάξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:20 Δημιουργία 17/09/18, 07:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η Γερμανία είχε τον πρώτο λόγο για τη χώρα στη μνημονιακή περίοδο. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα της «ενισχυμένης εποπτείας», αφότου τελείωσαν τα προγράμματα. Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαία δεν είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για το επίμαχο ζήτημα των περικοπών των συντάξεων, με την Αριστερά να καλλιεργεί επικοινωνιακές προσδοκίες περί ακύρωσης του μέτρου.

Ερωτηθείς, εάν είναι καθοριστική η στάση των Γερμανών για το θέμα των συντάξεων, ο ίδιος απάντησε: «Προφανώς σε όλα τα ζητήματα της Ευρώπης η Γερμανία έχει ένα ειδικό βάρος».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί το γερμανικό «καψόνι», όταν ο Όλαφ Σολτς μπλόκαρε τη δόση των 15 δισ. ευρώ μετά την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα περί αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης, δεσμεύοντας την ελληνική κυβέρνηση για την περικοπή 28 εκατ. από τον αμυντικό προϋπολογισμό της, έτσι ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» από το «πάγωμα« του ΦΠΑ.

Είναι ξεκάθαρο πως η Γερμανία ήθελε τότε να δώσει ένα μήνυμα ότι δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε έκπτωση ή να υπάρξει κάποια διευκόλυνση στη μεταπρογραμματική εποχ, όπως η μη περικοπή των συντάξεων.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εδώ και αρκετές εβδομάδες, όπως έχει γράψει το «Xrimaonline.gr», είχε διαρρεύσει ότι έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές και κυρίως με τη Γερμανία, να δοθεί παράταση μηνών στη μείωση των συντάξεων, με στόχο η κυβέρνηση να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να ρίξει το μπαλάκι στη ΝΔ.

Υπάρχει βέβαια και το σενάριο να γίνει η ψηφισμένη περικοπή των συντάξεων κατά 18% σε βάθος δύο ετών και σε ισόποσες δόσεις, ώστε να περιοριστεί το σοκ για τους συνταξιούχους .

Πηγές από την Ηρώδου Αττικού έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει αποκλείσει τέτοιες εξελίξεις, ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία ως προς το μεταναστευτικό, την οποία δέχθηκε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, η θέση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ είναι σαφής. Ο ίδιος προειδοποίησε να μην παραβιαστούν, όσα συμφωνήθηκαν για τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας. «Pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σολτς.

«Η ελληνική πλευρά έθεσε στους θεσμούς το θέμα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων», επισημαίνεται σε σχετικό, άτυπο ενημερωτικό σημείωμα του κ. Τσακαλώτου, μετά την αποχώρηση του κουαρτέτου. Ωστόσο, δεν αναφέρεται η απάντηση των εκπροσώπων των δανειστών.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα, η ελληνική πλευρά παρουσίασε στοιχεία και πίνακες στους θεσμούς, τα οποία δείχνουν ότι εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και πως η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό, αλλά δημοσιονομικό μέτρο.

Αν σου άρεσε κάνε