Διεθνή ΜΜΕ: Οι ελληνικές τράπεζες «φλερτάρουν» με bail in και κρατικοποίηση

Διεθνή ΜΜΕ: Οι ελληνικές τράπεζες «φλερτάρουν» με bail in και κρατικοποίηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:15 Δημιουργία 18/09/18, 10:08

Το ενδεχόμενο ενός bail-in με κατάληξη την κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών επανέρχεται στο προσκήνιο από διεθνή ΜΜΕ, με «φόντο» αφενός τα «απογοητευτικά», όπως τα χαρακτηρίζει η πλειονότητα των αναλυτών, αποτελέσματα του β΄ τριμήνου και αφετέρου το ισχυρό sell-off που καταγράφτηκε στις μετοχές του κλάδου την περασμένη εβδομάδα, συμπαρασύροντας την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά κάτω από τα κρίσιμα επίπεδα των 700 μονάδων.

«Οι πρόσφατες απώλειες των ελληνικών τραπεζικών μετοχών αντικατοπτρίζουν κυρίως την ανησυχία ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει ενδεχομένως ένα bail- in - να κληθούν να συνεισφέρουν δηλαδή οι πιστωτές- και εντέλει η κρατικοποίηση των ιδρυμάτων», επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμά της η Deutsche Welle, η οποία κάνει λόγο για την ανάγκη ακόμη μίας ανακεφαλαιοποίησης, υπό την επισήμανση ωστόσο ότι δεν θα βρεθούν πρόθυμοι επενδυτές για να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, οι ελληνικές τράπεζες δεσμεύτηκαν έναντι της ΕΚΤ να περιορίσουν δραστικά το ύψος και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Την ίδια ώρα, όμως, o ευρωπαϊκός Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός φέρεται να ζητεί την επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν ακόμη επαρκή κεφάλαια, ακόμη και για το σενάριο μιας ύφεσης, ωστόσο «στα τέλη Αυγούστου δημοσίευσαν απογοητευτικά στοιχεία. Δεδομένου ότι χορηγούν όλο και λιγότερα δάνεια, έχουν και μικρότερο κέρδος. […] Στις τάξεις των επενδυτών εντείνονται οι φόβοι ότι ενδεχομένως οι τράπεζες να χρειαστούν μεγάλες κεφαλαιακές ενέσεις. Κατά τη διάρκεια της κρίσης οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές […].

«Είναι αμφίβολο, εάν ιδιώτες επενδυτές θα τις τροφοδοτούσαν με νέα κεφάλαια», τονίζεται.

Από την πλευρά της, η Handelsblatt σημειώνει πως η έξοδος από το πρόγραμμα είναι πιο δύσβατη σε σχέση με ό,τι περίμενε η ελληνική κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενη στις πολύ υψηλές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, επισημαίνει ότι η χώρα απέχει σημαντικά από την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές.

«Μόνο το Σεπτέμβριο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχασαν πάνω από το 25% της χρηματιστηριακής τους αξίας. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες μάλιστα οι απώλειές τους αθροίζονται σε πάνω από 40%. Ο τραπεζικός δείκτης της Αθήνας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 31 μηνών. Και αυτό ενώ την άνοιξη πολλοί επενδυτές ήλπιζαν ακόμη σε ένα ράλι τιμών των τραπεζικών μετοχών.

Τον Απρίλιο τα ινστιτούτα πέρασαν το εσπευσμένο τεστ αντοχής της ΕΚΤ. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας στα τέλη Αυγούστου η Ελλάδα φαινόταν να αφήνει την κρίση πίσω της. Ωστόσο η έξοδος από το πρόγραμμα είναι πιο δύσβατη απ' ό,τι ανέμενε η κυβέρνηση. Η οικονομική ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου απογοήτευσε. Οι πολιτικές αναταράξεις στην Ιταλία και η νομισματική κρίση στη γειτονική Τουρκία πιέζουν τις τιμές των ελληνικών ομολόγων. Η χώρα απέχει σημαντικά από την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές», υπογραμμίζεται σε σχετικό άρθρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «αυτό καθιστά ακριβότερη και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και περιορίζει τη ρευστότητά τους. Αυτό όμως που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανασφάλεια στους επενδυτές είναι οι καταγεγραμμένοι στους τραπεζικούς ισολογισμούς κίνδυνοι που απορρέουν από τα δάνεια», γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στη συνέχεια αναλυτικά στο τεράστιο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας κυμαίνονταν τον Ιούνιο στο 47,6% επί του συνόλου των χορηγηθέντων δανείων.

Αν σου άρεσε κάνε