Τσακαλώτος: Παραδέχεται τα επικίνδυνα παιχνίδια με το Grexit το 2015

Τσακαλώτος: Παραδέχεται τα επικίνδυνα παιχνίδια με το Grexit το 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:40 Δημιουργία 19/09/18, 14:24

Τα επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνησης Τσίπρα με το Grexit το δραματικό 2015 παραδέχεται ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε νέα συνέντευξή του, κάνοντας λόγο για «συμβιβασμό» και «αδύναμες θέσεις».

«Μια από τις αδυναμίες μας το πρώτο εξάμηνο, για την οποία έχω κι εγώ ευθύνη, ήταν ότι αυτό που θεωρούσαμε εμείς ρίσκο για την ευρωζώνη κι επομένως διαπραγματευτικό όπλο για μας, αποτελούσε επιθυμία του κ. Σόιμπλε», τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος, μιλώντας στο newpost.gr.

«Σε ό,τι αφορά το συμβιβασμό που επετεύχθη τα ξημερώματα της 15ης Ιουλίου 2015, δεν είχαμε άλλη επιλογή. Τα πράγματα είχαν φτάσει στο απόλυτο άκρο, ειδικά σε ό,τι αφορούσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα», επισημαίνει.

Ομολογεί δε ότι «είχαμε αδύναμες θέσεις σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση».

Η λογική και οι συντάξεις

Για τον κ. Τσακαλώτο το αίτημα της ελληνικής πλευράς περί ακύρωσης του ήδη ψηφισμένου μέτρου των περικοπών των συντάξεων είναι «λογικό» και αυτή η «λογική» εκτιμά ότι θα επικρατήσει κατά τη διαπραγμάτευση του «καυτού» αυτού ζητήματος με τους θεσμούς.

«Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, δηλαδή μακροπρόθεσμα δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως επαναλαμβάνει, «έχουμε πλέον τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε μέρος των αντίμετρων που είναι στοχευμένα προς την κοινωνία και φιλικά προς την ανάπτυξη, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις».

«Ακόμα και το ΔΝΤ αρχίζει να παραδέχεται ότι θα υπερβούμε το 3,5% όχι μόνο το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2022» και επεσήμανε ότι «τα επιχειρήματά μας είναι λογικά. Τα έχουμε θέσει στους θεσμούς και θα τα θέσουμε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο», δηλώνει ο κ. Τσακαλώτος.

«Αισθάνομαι αριστερός»

Ερωτηθείς, αν «οι αντιλήψεις σας έχουν αλλάξει αυτά τα τρία χρόνια της άσκησης της εξουσία», απαντά πως «θα ήταν αφύσικο να μην είχαν αλλάξει. Καταλαβαίνω αδυναμίες που είχαν οι παλιότερες αναλύσεις μας. Είχαμε αδύναμες θέσεις σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση. Επιπλέον, παραβλέπαμε την απίστευτη περιπλοκότητα διεθνών οργανισμών όπως η Κομισιόν και το ΔΝΤ». Πάντως, όπως διευκρινίζει, αισθάνεται σαν ένα Αριστερός που παρεμβαίνει ακόμα και στο Eurogroup με βάση τις ιδέες της Αριστεράς.

Για τον πρωθυπουργό, αναφέρει πως έχουν μια ειλικρινή σχέση με καλή επικοινωνία, ενώ επεσήμαμε πως «όσον αφορά στις πολιτικές μας απόψεις, είναι αυτονόητο ότι έχουμε και διαφωνίες και ταυτίσεις, δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά». Καταλήγοντας, ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας, τόνισε: «Απολύτως. Is the Pope catholic?».

Αν σου άρεσε κάνε