Τσακαλώτος: «Ασκήσεις ισορροπίας» και «ασπίδα» σε Τσίπρα ενώπιον επενδυτών

Τσακαλώτος: «Ασκήσεις ισορροπίας» και «ασπίδα» σε Τσίπρα ενώπιον επενδυτών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:04 Δημιουργία 20/09/18, 15:32

Ιδιαίτερα προσεχτικός στη διατύπωση των κυβερνητικών θέσεων όσον αφορά τα «καυτά» ζητήματα της ακύρωσης του ψηφισμένου μέτρου των συντάξεων και του εγχειρήματος της εξόδου στις αγορές, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώπιον των επενδυτών στο Λονδίνο, κατά την παρέμβασή του 13ο Roadshow.

Ο ίδιος επιχείρησε να καθησυχάσει τους επενδυτές για πιθανές «εκπλήξεις» στη μεταμνημονιακή εποχή από την επικοινωνιακή πολιτική της... παροχολογίας που παίζει τώρα ο πρωθυπουργός, με τους επενδυτές να ανησυχούν για δραματικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά της χώρας.

Ο κ. Τσακαλώτος, μάλιστα, κάλυψε τον Αλέξη Τσίπρα για την επίμαχη δήλωσή του από το βήμα της ΔΕΘ σχετικά με την έξοδό στις αγορές, η οποία αφενός απέδειξε την πλήρη άγνοια του πρωθυπουργού και αφετέρου επιβεβαίωσε πως κύριο μέλημά του είναι απλά και μόνο το κέρδος του πολιτικού του χρόνου.

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ δεν είπε ότι «δεν μας ενδιαφέρει η έξοδος στις αγορές, αλλά ότι με το μαξιλάρι ρευστότητας, έχουμε το περιθώριο να βγούμε όταν θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες».

Ο ίδιος εκτίμησε δε ότι «αν είχαμε επιλέξει μια προληπτική γραμμή, δεν θα είχαμε τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης και παράλληλα, τα επιτόκια θα ήταν διαφορετικά. Το μαξιλάρι σου δίνει το περιθώριο να καθορίσεις την στρατηγική σου». «Υποπτεύομαι ότι ο ΟΔΔΗΧ προς το τέλος του χρόνου θα ανακοινώσει την στρατηγική του», συμπλήρωσε.

Περί βιωσιμότητας...

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως το προηγούμενο διάστημα «αυτό που κοιτούσαν όλοι, ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων και αν κλείνουν οι αξιολογήσεις, κάτι που δημιουργούσε αβεβαιότητα. Αυτό που δημιουργεί τώρα σταθερότητα είναι η ρύθμιση του χρέους η οποία δίνει ένα καθαρό διάδρομο 10-15 χρόνων. Οι επενδυτές ξέρουν πότε πρέπει να γίνουν οι πληρωμές από το ελληνικό δημόσιο».

Ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ανάπτυξης, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται, επιτρέπουν στους επενδυτές να γνωρίζουν πού και πώς μπορούν να επενδύσουν.

Αναφορικά με το θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και την ανησυχία των επενδυτών ότι αυτά κρατούν πίσω την ανάπτυξη, ο ίδιος τόνισε ότι ήδη έχει πιαστεί ο στόχος και ακόμα και αν δεν κάναμε τίποτα άλλο, αυτό θα έφτανε το 5% του ΑΕΠ το 2022. Έτσι δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό επιτρέπει περισσότερο επεκτατικούς προϋπολογισμούς από εδώ και πέρα. Φέτος περιμένουμε περίπου 800 εκατ. ευρώ σε περιθώριο κινήσεων, σημείωσε, υπενθυμίζοντας τις εξαγγελίες που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Κάλυψη σε Τσίπρα

Συνεχίζοντας την προσπάθεια εφησυχασμού της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε «ισορροπημένη» την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και το πακέτο ελαφρύνσεων, το οποίο, όπως επανέλαβε ο υπουργός, είναι εντός των δημοσιονομικών στόχων.

«Οι κοινωνικές πολιτικές θα εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι της εργασίας θα έχουν μερίδιο από την ανάπτυξη της χώρας», επισημαίνοντας πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις.

Σε ότι αφορά τις συντάξεις, επανέλαβε το επιχείρημα ότι η μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς δεν θα επηρεάσει το σύστημα μετά το 2030. Υποστήριξε δε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι σήμερα το ΔΝΤ εκτιμά ακόμα ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό.

Διευκρίνισε ξανά ότι την προηγούμενη εβδομάδα με τους θεσμούς δεν έγινε διαπραγμάτευση για τις συντάξεις, «καθώς είμαστε πλέον στην περίοδο της μεταμνημονιακής επιτήρησης, αλλά μελετήθηκε το δημοσιονομικό αντίκτυπο των εξαγγελιών του κ. Τσίπρα και ο δημοσιονομικός χώρος».

Τα «κόκκινα» δάνεια

Είναι το μεγαλύτερο θέμα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο. Όπως είπε, γίνεται διαρκώς έλεγχος για το πώς προχωρούν τα μέτρα που νομοθετήθηκαν και αναζητούνται λύσεις στα προβλήματα.

Είμαι αισιόδοξος, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι δεν θα υπάρξει μια ιδέα που θα τα λύσει όλα, αλλά ένα «πακέτο».

Το Σκοπιανό

Σημείωσε δε ότι η συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ θα θέσει την Θεσσαλονίκη στο κέντρο των Βαλκανίων.

Η Eldorado

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς επηρεάζει η υπόθεση της επένδυσης στις Σκουριές, δήλωσε ότι οι επενδυτές θα κοιτάξουν τη συνολική εικόνα, τα λιμάνια, το Ελληνικό που μετά τα προβλήματα προχωρά, την ενέργεια και την επίτευξη των στόχων σε ότι αφορά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις το 2018.

«Η Eldorado είναι ειδική περίπτωση», τόνισε σημειώνοντας ότι είναι μια επένδυση σε ορυχείο κοντά σε τουριστική περιοχή. Εκτίμησε ότι αποτελεί συνέπεια του ότι δεν υπήρχε χωροταξικό σχέδιο ώστε να ξέρει ο επενδυτής πού μπορεί να εγκατασταθεί.

Αν σου άρεσε κάνε