Ξεκάθαρο μήνυμα ΔΝΤ υπέρ του «κόφτη» στις συντάξεις

Ξεκάθαρο μήνυμα ΔΝΤ υπέρ του «κόφτη» στις συντάξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:51 Δημιουργία 20/09/18, 17:46

Ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ των περικοπών των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019 έστειλε το ΔΝΤ, που τηρεί ακλόνητη στάση ως προς το επίμαχο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του ψηφισμένου μέτρου.

Κληθείς να διευκρινίσει τη θέση της Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου Τζέρι Ραις σε ενημέρωση δημοσιογράφων, θύμισε ότι η περικοπή είναι ένα μέτρο που ψηφίστηκε το 2017 και δεν αποτελεί κάτι νέο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η εφαρμογή του όχι μόνο θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά παράλληλα θα στείλει και μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Ο Ράις συμπλήρωσε δε ότι η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα πιο ισορροπημένο μείγμα κοινωνικής πολιτικής, καθώς δημιουργεί δημοσιονομικό περιθώριο για άλλες πολιτικές στήριξης, αλλά και για μείωση των φορολογικών βαρών.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ θύμισε ότι το προσωπικό του Ταμείου επέστρεψε από την πρώτη αποστολή στο πλαίσιο της μετά το πρόγραμμα παρακολούθησης. Στην ατζέντα ήταν η παρακολούθηση των δημοσιονομικών εξελίξεων του 2018 και η προετοιμασία για το 2019.

«Ήταν άτυπη επίσκεψη του προσωπικού, καθώς δεν υπάρχει πρόγραμμα του Ταμείου σε ισχύ για να καταλάβουμε τις δημοσιονομικές εξελίξεις», σημείωσε ο ίδιος.

Σε ότι αφορά τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ είπε ότι αυτές περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του άρθρου 4, ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση είναι σε τροχιά για να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί.

Αν σου άρεσε κάνε