Πνίγουν… την ανάπτυξη στα «ματωμένα» υπερπλεονάσματα

Πνίγουν… την ανάπτυξη στα «ματωμένα» υπερπλεονάσματα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:33 Δημιουργία 21/09/18, 08:16
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Στα «ψιλά» πέρασε η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να νομοθετήσει το υπερπλεόνασμα ύψους πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ, με το οποίο η χώρα έχει «εγκλωβιστεί» σε πολιτικές αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας,.. διαρκείας.

Για το λόγο αυτό και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε εκ νέου ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου 3,5% και για το έτος 2019 και για τα επόμενα χρόνια.

Όσο ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης τα πλεονάσματα ήταν… «ματωμένα», τώρα από τη θέση του πρωθυπουργού τα παρουσιάζει, ως το μέσο για να μοιράσει επιδόματα - ψίχουλα στα λαϊκά στρώματα, δηλαδή ως την ευκαιρία για τον ίδιο να κορυφώσει την επικοινωνιακή πολιτική του με στόχο την παραμονή του στην εξουσία.

Μία πολιτική «ματωμένων» υπερπλεονασμάτων θα καταδικάσει την ελληνική οικονομία σε ύφεση, όταν το πρώτο ζητούμενο είναι η υψηλή ανάπτυξη άνω του 4% για τα επόμενα χρόνια.

Η θεωρία της εκτίναξης της οικονομίας ως «ελατηρίου» ούτε καν επιβεβαιώθηκε, παρά τις συνεχείς εκτιμήσεις ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού. Η αναμενόμενη ανάπτυξη της τάξεως του 1,5-2% δεν μπορεί να λύσει τη δύσκολη εξίσωση: 345 δισ. ευρώ εξωτερικό χρέος, 227 δισ. ευρώ ιδιωτικό χρέος (οφειλές σε εφορία και ταμεία, «κόκκινα» δάνεια) και 183 δισ. ευρώ Ακαθάριστο Εθνική Προϊόν.

Το ιδιωτικό χρέος λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, την ώρα που η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα του δημόσιου, το οποίο ξεπερνά τα 340 δισ. ευρώ.

Οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, «κόκκινα» δάνεια, απλήρωτοι μισθοί, ενοίκια που δεν έχουν καταβληθεί και ανεξόφλητα τιμολόγια, συνθέτουν ένα «πακέτο», που προσεγγίζει τα 250 δισ. ευρώ. Και σε αυτά εάν προστεθούν και τα περίπου 330 δισ. δημοσίου χρέους, δημιουργείται μία… βόμβα ύψους 600 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Η «εκτίναξη» του ιδιωτικού χρέους, που καταγράφεται από το 2009 και μετά, είναι φυσική εξέλιξη της βαθιάς ύφεσης, στην οποία έχει «βουτηχτεί» η ελληνική οικονομία κι η οποία έχει οδηγήσει στην απώλεια του 26% του ΑΕΠ, στο «λουκέτο» χιλιάδων επιχειρήσεων και στον υπερδιπλασιασμό του αριθμού των ανέργων.

Ενδεικτική είναι και η χθεσινή έκθεση της Citigroup, σύμφωνα με την οποία, παρά το τέλος των μνημονίων η Ελλάδα αντί για ενίσχυση θα δει επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Η Citi εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί σε μέτριους ρυθμούς και θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2018, ενώ θα επιβραδυνθεί και πάλι στο 1,5% περίπου τα επόμενα δύο χρόνια (2019-2020). Για το διάστημα 2021-2022 εκτιμά πως θα κινηθεί στο 1,4%, καθώς η βελτίωση της εμπιστοσύνης μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης θα αντισταθμιστεί πιθανότατα από τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική λιτότητα (για την επίτευξη των μεταμνημονιακών δημοσιονομικών στόχων).

Αν σου άρεσε κάνε