Οι 8 προτάσεις του ΣΕΒ για την ανάπτυξη της βιομηχανίας

Οι 8 προτάσεις του ΣΕΒ για την ανάπτυξη της βιομηχανίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:29 Δημιουργία 21/09/18, 14:24

TAGS

Κοινές προτάσεις άμεσης υλοποίησης για τη βιομηχανική αναγέννηση που, σύμφωνα με τον ΣΕΒ μπορούν να συνεισφέρουν στην αύξηση του μεριδίου της μεταποίησης στο 12% του ΑΕΠ έως το 2020, παρουσίασαν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, η Ελληνική Παραγωγή και 19 περιφερειακοί και κλαδικοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι στον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας Στέργιο Πιτσιόρλα, χθες Πέμπτη.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΕΒ, προτεραιότητα για τους βιομηχανικούς συνδέσμους είναι τα εξής:

  1. Εξυγίανση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.
  2. Μείωση κόστους ενέργειας αλλά και ειδικών φόρων που πλήττουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της μεταποίησης.
  3. Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων (συνδυασμός φόρων και εισφορών στους μισθωτούς καθώς και εταιρικούς φόρους).
  4. Επενδυτικά κίνητρα που θα προωθήσουν τις επενδύσεις στη μεταποίηση και τις προκλήσεις του Industry 4.0, ένα νέο πλαίσιο fast track με απλούστερες διαδικασίες και μικρότερο όριο ένταξης, προγράμματα ΕΣΠΑ ειδικά για τη μεταποίηση αλλά και για τις βιομηχανικές περιοχές που έχουν πληγεί υπέρμετρα από την κρίση.
  5. Καλύτερη λειτουργία και εποπτεία αγοράς με ηλεκτρονικά μέσα και αυστηρότερους ελέγχους διακίνησης προϊόντων, σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές ποιότητας, αποτελεσματική πάταξη του λαθρεμπορίου.
  6. Ταχύτερη αδειοδότηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων με κατάργηση της κατάταξης βάσει οχλήσεων, απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, μετάπτωση στο καθεστώς «γνωστοποίησης λειτουργίας» και των δραστηριοτήτων κατηγορίας Α2.
  7. Κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας – μεταποίησης σε τεχνικά επαγγέλματα, αναβάθμιση του θεσμού τα μαθητείας και πρακτικής άσκησης, σύγχρονες μορφές και δομές κατάρτισης (ειδικά στην περιφέρεια), νέα μεταπτυχιακά προγράμματα βιομηχανικής εξειδίκευσης.
  8. Εμβάθυνση της βιομηχανικής συμβίωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Σε δήλωσή του μετά από τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας τόνισε πως «η βιομηχανία-μεταποίηση δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα ανάκαμψης. Καινοτομεί, επενδύει, παράγει και εξάγει. Η ταχύτερη βιομηχανική ανάκαμψη είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία νέων και σταθερών θέσεων εργασίας».

Όπως πρόσθεσε, η αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου βιομηχανίας στην κυβέρνηση αποτελεί σίγουρα θετική εξέλιξη και ικανοποιεί πάγιο αίτημα του ΣΕΒ και των υπόλοιπων παραγωγικών φορέων.

Κάλεσε επίσης την Πολιτεία να προωθήσει τους επόμενους μήνες έως το τέλος του έτους στοχευμένες παρεμβάσεις για την απλοποίηση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος εντός του οποίου λειτουργεί η ελληνική μεταποίηση.

«Πρόκειται για σημαντική πρόκληση που απαιτεί σημαντικό δι-υπουργικό συντονισμό από τον κ. Πιτσιόρλα. Ο ΣΕΒ, η Ελληνική Παραγωγή, οι περιφερειακοί και κλαδικοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι έχουμε κοινή αντίληψη και προτάσεις ώστε η Ελλάδα να σταματήσει να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης στη συνεισφορά της βιομηχανίας στην οικονομία (περίπου 9% του ΑΕΠ έναντι 15% του μέσου ευρωπαϊκού όρου)», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, σε δήλωσή του ο κ. Πιτσιόρλας, επεσήμανε πως «σε μια παραγωγική συζήτηση, ενημέρωσα τον ΣΕΒ, την Ελληνική Παραγωγή και τους 19 περιφερειακούς και κλαδικούς συνδέσμους για τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και όσες πρόκειται άμεσα να αναλάβουμε για το σύνολο σχεδόν των θεμάτων που ετέθησαν κατά τη συζήτηση. Διαπίστωσα ότι από όλους υπάρχει διάθεση συνεργασίας και συμβολής στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία. Αυτό που μένει είναι να περάσουμε από τις συζητήσεις στην υλοποίηση συγκεκριμένων βημάτων».

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εξής φορείς:

  1. ΣΕΒ – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
  2. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  3. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  4. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  5. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  6. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  7. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
  8. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
  9. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΖΥΘΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
  10. ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
  11. ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ ΖΑΧΑΡΩΔΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Ε.Β.Β.Ζ.Ε
  12. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
  13. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ
  14. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ & ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΡΩΜΑΤΩΝ & ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ
  15. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
  16. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  17. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
  18. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ
  19. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ
  20. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ (ΣΕΒΕ)
  21. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Αν σου άρεσε κάνε