Το μήνυμα της Moody’s στην κυβέρνηση

Το μήνυμα της Moody’s στην κυβέρνηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:10 Δημιουργία 24/09/18, 07:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Ως μήνυμα προς την κυβέρνηση «διαβάζεται» από τους αναλυτές η μη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody's, την οποία ανέμενε εναγωνίως η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, που έχει δεχτεί απανωτά πλήγματα από το συνεχόμενο σφυροκόπημα στις τραπεζικές μετοχές.

Η αδυναμία της κυβέρνησης Τσίπρα να βγάλει την Ελλάδα στις αγορές, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες περί δημοσιονομικού εκτροχιασμού, εν μέσω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, είναι οι αιτίες για τις οποίες ο γνωστός οίκος ανέβαλε την αναβάθμιση.

Εξάλλου, στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα, στις 24 Αυγούστου, η Moody’s είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να χάσει η οικονομία το έδαφος, που είχει κερδίσει, από τυχόν εφησυχασμούς και αδράνειες, επισημαίνοντας την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύεις, τις οποίες ανέλαβε η κυβέρνηση και να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι μεταρρυθμίσεις.

Η Moody’s τόνισε ότι για την Ελλάδα και την Ουγκάντα(!) δεν θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων της σε αυτή την φάση.

Η απόφαση του αμερικανικού οίκου συνιστά έκπληξη, καθώς επενδυτές και αναλυτές ανέμεναν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, σε «Β2».

Η αξιολόγηση της Moody’s βρίσκεται δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την S&P και τρεις βαθμίδες από την Fitch. Με βάση πάντως την καλύτερη αξιολόγηση της Fitch για να βρεθεί το ελληνικό αξιόχρεο σε επενδυτική διαβάθμιση θα πρέπει η ελληνική οικονομία να αναβαθμιστεί κατά επιπλέον τρεις βαθμίδες.

Η Moody’s αξιολογεί το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα B3 από τις 21 Φεβρουαρίου 2018, όταν είχε προχωρήσει εκτάκτως στην αναβάθμισή του κατά δύο βαθμίδες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βαθμολογείται με βάση τη Moody's στην κατηγορία «Β3», δηλαδή με την χαμηλότερη βαθμολογία από οποιοδήποτε οίκο αξιολόγησης και τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την υψηλότερη βαθμολογία της Ελλάδας «ΒΒ-» από την Fitch.

Η τρέχουσα αξιολόγηση της Ελλάδας (Β3, θετικό outlook) χρονολογείται από τις 21 Φεβρουαρίου και υπολείπεται κατά τουλάχιστον δύο βαθμίδες σε σχέση με τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Standard & Poor’s παρέχει στα ελληνικά ομόλογα την αξιολόγηση «Β+» και ο Fitch Ratings την αξιολόγηση «ΒΒ-»

Αν σου άρεσε κάνε