Κομισιόν: Τον Δεκέμβριο «κληρώνει» για τις συντάξεις

Κομισιόν: Τον Δεκέμβριο «κληρώνει» για τις συντάξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:39 Δημιουργία 24/09/18, 16:12

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν πως το «πόκερ» με την ελληνική κυβέρνηση για τις συντάξεις θα παίζεται μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, μεταφέροντας τις αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή του «κόφτη» από την 1η Ιανουαρίου στο Eurogroup της 2ας Δεκεμβρίου.

Όπως έχει γράψει ξανά το xrimaonline.gr, οι θεσμοί έχουν ήδη ενημερώσει την ελληνική πλευρά για το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, επισημαίνοντας πως μέχρι το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις 5 Νοεμβρίου δεν θα έχουν καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα σχετικά με τα δημοσιονομικά περιθώρια, αφού το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου.

Μιλώντας τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, κορυφαία στέλεχος της Επιτροπής ανέφερε πως το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα για το Eurogroup της 1η; Οκτωβρίου, σημειώνοντας, ωστόσο, πως δεν αποκλείεται να συζητηθεί στο περιθώριο της συνάντησης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι θεσμοί ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών για την πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή στην Αθήνα και το επόμενο βήμα είναι η αποστολή των ελληνικών προτάσεων για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Σχετικά με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, ο ίδιος παράγοντας είπε πως «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο» και ότι θα συζητηθεί, όταν υπάρχει η «πλήρης εικόνα».

«Η απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο της εξέτασης των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών που θα κατατεθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει η γνωμοδότηση της Επιτροπής και μετά θα συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup, πιθανότατα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς αυτή του Νοεμβρίου είναι πολύ νωρίς», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, έως τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους η Αριστερά θα κάνει πολιτικό «παιχνίδι» με τις συντάξεις, καλλιεργώντας υψηλές αξιώσεις περί ακύρωσης των περικοπών , έτσι ώστε ακόμη κι αν οι δανειστές αρνηθούν να ικανοποιήσουν το αίτημα της ελληνικής πλευράς, τότε ο πρωθυπουργός να κάνει ηρωική έξοδο, πετώντας το «μπαλάκι» του 4ου μνημονίου στην επόμενη κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως οι θεσμοί είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με τα… νούμερα, καθώς αν οι μειώσεις δεν γίνουν, τότε αυτομάτως θα σημειωθεί αύξηση των δαπανών κατά 2 δις. ευρώ, τα οποία το επιτελείο Τσακαλώτου λέει πως θα καλυφθούν από τη μη εφαρμογή ενός μέρους των αντιμέτρων.

Άλλωστε, το Μαξίμου διαμηνύει ότι καθώς θα ξεπεραστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5%, η κυβέρνηση θα μπορέσει να «μοιράσει» κοινωνικά μέτρα και φοροελαφρύνσεις.

Αν σου άρεσε κάνε