Ο Τσίπρας σε αναζήτηση «αξιοπιστίας» στις αγορές

Ο Τσίπρας σε αναζήτηση «αξιοπιστίας» στις αγορές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:29 Δημιουργία 26/09/18, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Πριν από λίγα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας υπερηφανευόταν ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη. Σήμερα, πρωθυπουργός πια, απευθύνεται ως «επαίτης» σε αυτές, για να τους πουλήσει ελληνικά ομόλογα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο ίδιος έχει προγραμματισμένη συνάντηση με την Morgan Stanley και την Bank of America την Τετάρτη.

Στόχος του πρωθυπουργού θα είναι να πείσει τους συνομιλητές του ότι η είσοδος σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο δεν αναιρεί τη δέσμευση της κυβέρνησης να επιτύχει το στόχο της για το πρωτογενές πλεόνασμα, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που θα πάρει τελικά η συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σχετικά με τις συντάξεις. Μάλιστα, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η πιθανή έκδοση 5ετούς ομολόγου.

Το ραντεβού, πάντως, θα έχει «φόντο» την αναβολή της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's, τη στιγμή που η κυβέρνηση Τσίπρα αδυνατεί να βγάλει τη χώρα στις αγορές, οι ανησυχίες περί δημοσιονομικού εκτροχιασμού ενισχύονται και η πολιτική πόλωση εντείνει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Η Ελλάδα παρά την υποτιθέμενη έξοδο από τα μνημόνια δεν μπορεί να βγει στις αγορές με τους επενδυτές να δείχνουν ότι η Ελλάδα ότι δεν αποτελεί επ'ουδενί επενδυτική επιλογή.

Οι αγορές αποτιμούν το ελληνικό ρίσκο σχεδόν διπλάσιο από το ιταλικό και σχεδόν τριπλάσιο από το πορτογαλικό, όπως αυτό καταγράφεται στο sread των ελληνικών ομολόγων.

Η Ελλάδα τίθεται σε κλοιό αυστηρής επιτήρησης από το ΔΝΤ, τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης, αμέσως μόλις η κυβέρνηση επισημοποίησε την πρόθεσή της να παρεκκλίνει από τα συμφωνηθέντα για τη μεταμνημονιακή οικονομική πολιτική, προτείνοντας τους θεσμούς των δανειστών τη ματαίωση της προγραμματισμένης για το 2019 μείωσης συντάξεων.

Έως τώρα και μέχρι να ξεκαθαρίσει αν τελικά η κυβέρνηση θα «ξηλώσει» μία από τις δύο βασικές δεσμεύσεις της για την περίοδο μετά τη λήξη των μνημονίων, την οποία μάλιστα είχε εισηγηθεί με επιμονή το ΔΝΤ, η χώρα θα βρίσκεται συνεχώς μπροστά σε προειδοποιητικά «καμπανάκια».

Οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων λαμβάνουν αυτά τα μηνύματα από την κορυφή του οικονομικού συστήματος (ΔΝΤ – οίκοι αξιολόγησης) και είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί προς τα ελληνικά assets, ενώ είναι διάχυτη πλέον η ανησυχία ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές συμφωνηθέντων μέτρων σε κατεύθυνση φιλική προς τους ψηφοφόρους, αλλά όχι προς την αγορά.

Αν σου άρεσε κάνε