Τσακαλώτος: «Παιχνίδι» τώρα και με το αφορολόγητο

Τσακαλώτος: «Παιχνίδι» τώρα και με το αφορολόγητο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:49 Δημιουργία 26/09/18, 15:32

Το «παραμύθι» της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων το 2019 πούλησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και από το βήμα της Βουλής, βάζοντας στο παιχνίδι και τη μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου.

Όπως είπε ο ίδιος, οι συνθήκες από το 2017, οπότε επιβλήθηκαν τα μέτρα, έχουν αλλάξει. «Τότε το ΔΝΤ έλεγε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι το 2019 μόλις 1%. Τώρα λέει ότι θα φτάσουμε στο 3,5%. Είμαστε σε ένα διαφορετικό κόσμο και έχουμε περιθώρια να μην μειώσουμε τις συντάξεις και το αφορολόγητο».

Σύμφωνα με τον υπουργό, [όταν ψηφίστηκε το μέτρο της μείωσης των συντάξεων η αντιπολίτευση έλεγε ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα που θα συνοδεύσουν τις περικοπές».

«Τώρα που φαίνεται ότι υπάρχουν αντίμετρα έχετε πάθει πανικό», δήλωσε. Αναφερόμενος στη σφοδρή κριτική που ο ίδιος δέχτηκε για τη δήλωσή του ότι σε βάθος χρόνου η μη περικοπή των συντάξεων δεν θα επιβαρύνει το ασφαλιστικό, σημείωσε ότι «περιμένω τις δικές σας αναλογιστικές μελέτες που δεν θα μιλούν για θνησιμότητα».

«Δεν έχει τελειώσει η διαδικασία της συζήτησης για τα μέτρα και τα αντίμετρα. Μην βάζετε όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι, δεν θα σας βοηθήσει πολιτικά», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννη Κουτσούκου, για τη μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Υπεραταμείο, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως δεν έχει μεταβιβαστεί τίποτα από τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ενώ επανέλαβε τις προβλέψεις του νόμου που απαγορεύουν ρητά τη μεταβίβαση ακινήτων που συγκαταλέγονται σε μνημεία ή βρίσκονται σε αιγιαλούς, περιοχές Natura κ.τλ. «Ούτε νοσοκομεία, ούτε πλατείες, ούτε αρχαιολογικοί χώροι θα μεταβιβαστούν», δήλωσε.

Ο ίδιος επιτέθηκε στο ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι ψάχνει να βρει ένα νήμα που να την συνδέει με την σοσιαλδημοκρατία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Γιάννη Κουτσούκου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο οποίος απάντησε “εσείς ένας οικονομολόγο Μαρξιστής είχατε φιλοδοξία να παραδώσετε την περιουσία στον κύριο Le Pape;”

Αν σου άρεσε κάνε