Η Ελλάδα στα βήματα της Τουρκίας

Η Ελλάδα στα βήματα της Τουρκίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:32 Δημιουργία 01/10/18, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Ιδιαίτερα ανησυχητικό χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς το μήνυμα της Moody΄s προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η πολυαναμενόμενη και προεξοφλημένη από τις αγορές αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά πλέον ο ίδιος μας απειλεί ανοιχτά με υποβάθμιση, αν δεν περικοπούν οι συντάξεις τον ερχόμενο Ιανουάριο!

Σύμφωνα με τη Moody's, εάν η Ελλάδα δεν ενεργοποιήσει τον «κόφτη» και δεν εφαρμόσει «κατά γράμμα» τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της απέναντι στους πιστωτές της, τότε θα υπάρξει υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κλοιό αυστηρής επιτήρησης από το ΔΝΤ, τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης, αφότου η κυβέρνηση επισημοποίησε την πρόθεσή της να παρεκκλίνει από τα συμφωνηθέντα για τη μεταμνημονιακή οικονομική πολιτική, προτείνοντας στους θεσμούς τη ματαίωση της προγραμματισμένης για το 2019 μείωσης των συντάξεων.

Μέχρι να ξεκαθαριστεί, αν τελικά η κυβέρνηση θα «ξηλώσει» μία από τις δύο βασικές δεσμεύσεις της για την περίοδο μετά τη λήξη των μνημονίων, την οποία μάλιστα είχε εισηγηθεί με επιμονή το ΔΝΤ, η χώρα θα βρίσκεται συνεχώς μπροστά σε προειδοποιητικά «καμπανάκια».

Πρόκειται για μια διαδικασία προειδοποίησης «απείθαρχων» κυβερνήσεων από τους μηχανισμούς του διεθνούς οικονομικού συστήματος, η οποία επαναλαμβάνεται σταθερά και κινείται στο ίδιο μοτίβο.

Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Τουρκίας, όπου η ανορθόδοξη οικονομική και νομισματική πολιτική του Ερντογάν άρχισε να αμφισβητείται έντονα από τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές, με τη δημοσίευση μιας πολύ σκληρής έκθεσης από το Ταμείο.

Αμέσως μετά, η Τουρκία υποβαθμίσθηκε από τον οίκο Moody’s, που θεωρείται ο αυστηρότερος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης και δείχνει πάντα μεγάλη ευαισθησία στις αναλύσεις του ΔΝΤ.

Αρχικά, οι αγορές έδωσαν πίστωση χρόνου στον Ερντογάν για να αναθεωρήσει την πολιτική του, αλλά, όταν διαπίστωσαν ότι παραμένει ανένδοτος η Τουρκία οδηγήθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο.

Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, με έκθεσή του από τον Ιούλιο, διατυπώνει πολλές και αυστηρές παραινέσεις προς την κυβέρνηση να μην παρεκκλίνει από τη συμφωνηθείσα οικονομική πολιτική μετά τη λήξη του μνημονίου.

Ο οίκος Moody’s, που δίνει στην Ελλάδα τη χαμηλότερη βαθμολογία από τους άλλους οίκους αξιολόγησης, είχε αναβαθμίσει μεν, από τον Φεβρουάριο, την Ελλάδα κατά δύο «σκαλοπάτια», αλλά είχε επίσης προειδοποιήσει ότι οι αναβαθμίσεις προς το investment grade δεν θα συνεχίζονταν, αν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να παρεκκλίνει από τα συμφωνηθέντα για την οικονομική πολιτική της μεταμνημονιακής περιόδου.

Οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων λαμβάνουν αυτά τα μηνύματα από την κορυφή του οικονομικού συστήματος (ΔΝΤ – οίκοι αξιολόγησης) και είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί προς τα ελληνικά assets, ενώ είναι διάχυτη πλέον η ανησυχία ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές συμφωνηθέντων μέτρων σε κατεύθυνση φιλική προς τους ψηφοφόρους, αλλά όχι προς την αγορά.

Αν σου άρεσε κάνε